sâmbătă, 21 august 2010

Muntele ne-a devenit prietenAm vazut odata la tv o emisiune despre un alpinist. Mi-a placut, insa nu mi-a sunat bine titlul - "A cucerit varful cutare".
Cuvantul "a cucerit" mi se pare stupid si penibil. Ori de cate ori ma duc la munte, imi aduc aminte de o intamplare adevarata legata de atingerea varfului Everest. Intr-un ziar occidental se scria cu aceasta ocazie: “Everestul a fost cucerit”, in timp ce intr-o manastire buddhista evenimentul era redat cu urmatoarele cuvinte: “Everestul ne-a devenit prieten”….

Inteleg din calatoriile mele faptul ca aceste cuvinte “am cucerit” trebuiesc definitiv excluse din vocabularul unui adevarat iubitor al muntelui. Simt ca lacurile, padurile, inaltimile si crestele pe care le-am vizitat au fost cele care mi-au permis sa ma bucur de prezenta lor. Cel mai potrivit mod de a le raspunde a fost prin gassho, raihai si nembutsu. Cuvintele “a cuceri” mi s-au aratat penibile si urate, impoliticoase fata de cineva care te primeste cu bratele deschise in casa lui.

Dictionar:
gassho - salut buddhist facut prin unirea palmelor in fata
raihai - plecaciune
nembutsu - formula sacra NA MO A MI DA BU, recitata in practica mea


Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- ÎNVĂŢĂTURI BUDDHISTE JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Google+ Followers

Persoane interesate