vineri, 3 decembrie 2010

Cuvinte inainte de masa


In buddhism, fiecare gest al vietii de zi cu zi este important si face parte din practica. A munci este Dharma, a manca este Dharma. Oamenii privesc de obicei mancarea ca fiind un lucru neimportant, ceva ce trebuie facut oricum sau se folosesc de hrana pentru a-si satisface exclusiv dorintele simturilor. De asemenea, cand mananca se gandesc la o multime de alte lucruri. Incluzand insa actul de a manca in practica religioasa ne trezim catre adevaratul scop si sens al acesteia.
Un discipol al lui Buddha trebuie sa mediteze la urmatoarele cinci lucruri in timp ce mananca:


-sa fie constient si recunoscator pentru faptul ca acea hrana provine dintr-un lung sir de cauze si conditii, datorandu-se muncii a mii de brate
-sa isi pazeasca mintea impotriva lacomiei; sa manance cu masura
-sa constientizeze faptul ca acea hrana este doar pentru a-i mentine corpul sanatos si a-i potoli foamea
-sa foloseasca acea hrana pentru a urma Calea
-sa fie atent la actul de a manca
Masa este bine sa fie precedata de o scurta ceremonie dupa urmatorul tipic:

(mainile in gassho) nembutsu
"Suntem cu adevarat recunoscatori pentru aceasta hrana si pentru multele maini ce au contribuit la facerea ei.
Dorim sa o impartim cu toate fiintele. In timp ce ne impartasim din ea sa ne aducem aminte de Compasiunea Infinita a lui Buddha Amida ce inconjoara toate formele vietii.
Vom manca aceasta hrana nu din placere, nu pentru a ne intari mandria ce ar decurge din puterea fizica obtinuta, nu pentru a ne infrumuseta corpul ci pentru a-l intretine, pentru a potoli foamea si pentru a ne face capabili sa urmam Calea pentru binele tuturor fiintelor.
Namo Amida Bu."
(gassho/plecaciune)
Atentie! Aceste cuvinte sa nu se rosteasca inaintea unei mese care contine carne, deoarece, provenind din suferinta, ea nu ar trebui consumata, cu atat mai grav sa aspiram sa o impartim cu alte fiinte. Daca, manati de tendintele karmice negative, adeptii nembutsu ajung sa consume carne, un simplu gassho si Namo Amida Butsu este suficient, inainte de masa. Acelasi lucru se aplica oricarui tip de hrana care a fost obtinuta prin mijloace care au provocat suferinta unei anumite fiinte sau care contine alcool. Deoarece duce la ametirea mintii si impiedica aparitia intelepciunii si a viziunii clare, sa nu se faca niciodata aspiratii pe baza produselor care contin alcool.
Consumul de carne si alcool este strict interzis la intalnirile Dharma - vezi regulile dojoului-.

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- ÎNVĂŢĂTURI BUDDHISTE JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate