luni, 25 septembrie 2017

Simplă slujbă religioasă bazată exclusiv pe Nembutsu


Aceasta este o slujba simplă bazată exclusiv pe Nembutsu - rostirea Numelui lui Buddha Amida. Ritmul recitării este menținut de lovirea repetată (mai încet sau mai repede) a unui mokugyo de lemn. Această formă de slujbă religioasă este utilă tuturor, mai ales noilor veniți  care nu pot învăța din prima imnurile incluse în alte slujbe. Astfel, se pot și ei implica imediat în recitare fără să fie nevoie de multe explicații. Așa cum ați văzut în video, recitarea Nembutsu poate fi acompaniată de o triplă plecăciune. Preotul se ridică în picioare, se prosternează de trei ori pănă la pământ în timp ce restul participanților se pleacă din șezând, iar apoi se reia ritmul normal din fața altarului. Același lucru îl face și la începutul slujbei, când intră în Hondo (Sala Dharmei).
Nembutsu este recitat aici în formula
NA MO A MI DA BU, NA MO A MI DA BU, NA MO A MI DA BU.....

”Namo” se traduce atât prin „mă refugiez în”, cât și prin ”slavă lui”. ”Bu” vine de la ”butsu” care înseamnă ”Buddha”. ”Amida” este Buddha al Vieții Înfinite și al Luminii Infinite (Amitabha/Amitayus), obiectul credinței în buddhismul Jodo Shinshu. Așadar, ceea ce spunem este ”Mă refugiez în Buddha Amida/Slavă lui Buddha Amida”.

În Jodo Shinshu vorbim despre Nembutsul credinței. Când cineva are credință (shinjin), este convins de faptul că Buddha Amida și Tărâmul Său există iar că promisiunea făcută în Legământul Său Principal este adevărată. De aceea, el se încrede pur și simplu în Buddha Amida și dorește să se nască în Tărâmul Său după moarte. A rosti "Namo Amida Bu" mai rar sau mai des înseamnă exact asta - "mă încred în Buddha Amida/mă refugiez în Buddha Amida; vreau să merg în Tărâmul Său Pur". De asemenea, înseamnă: "Mulțumesc Buddha Amida pentru că mă salvezi și mă duci în Tărâmul Tău Pur la sfârșitul acestui trup iluzoriu".

Nembutsu poate fi rostit în multe alte forme decât cea prezentată în această înregistrare, de ex, Namo Amida Butsu, Namandabu, Namo Amitabha, Namo Amituofo, Namo Adidaphat, etc, și bineînțeles, nu este nevoie să folosim un mokugyo și nici vreun alt instrument. Forma recitării nu este importantă, ci prezența credinței în Buddha Amida, asta deoarece Nembutsu este expresia credinței și a recunoștinței.

Aici vă prezint o recitare fără mokugyo:
Alegeți pe oricare dintre ele și bucurați-vă de Numele lui Buddha Amida!
Namo Amida Bu

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate