marți, 1 ianuarie 2019

Este Buddha Amida un simbol/metaforă sau o persoană reală?

Altarul templului nostru - Amidaji

Întrebare: Este Amida un simbol sau metaforă pentru Înțelepciune și Compasiune? Unii erudiți ai zilelor noastre susțin această idee.

Răspuns: Acei erudiți greșesc. Buddha Amida NU este un simbol sau metaforă pentru Înțelepciune și Compasiune, ci o Persoană Iluminată reală care posedă Înțelepciune Infinită și Compasiune Infinită. Întotdeauna insist pe existența reală a lui Buddha Amida și a Tărâmului Pur deoarece fără acceptarea acestei existențe credința ființelor neiluminate devine abstractă și falsă. 
Nu poate exista o credință reală fără un obiect real al credinței – în cazul nostru, Buddha Amida.
Dacă nu-ți poți spune ție însuți și celorlalți că obiectul credinței tale este un Buddha viu și real, numit Amida, atunci nu ai credință. Nu contează cât ești de erudit, dacă cunoștințele și studiul tău nu ți-au simplificat credința și dacă nu poți vorbi despre credință în termeni simpli, atunci nu ai credință. Dacă nu poți spune pur și simplu, că Amida este un Buddha real iar Tărâmul lui Pur este un loc real și iluminat atunci nu faci altceva decât să te încrezi în categoriile minții tale neiluminate iar credința adevărată îți lipsește cu desăvârșire.

Te rog, păstrează mereu această învățătură în inima ta – Amida NU este un concept abstract, ci un Buddha viu cu care poți comunica rostindu-i Numele cu credință. Repet cuvintele lui Honen Shonin pe care le citez adeseori, deoarece sunt foarte importante:

”Buddha Amida te aude mereu, fără nicio excepție, indiferent de timp, loc sau orice altă împrejurare”.[1]

”Când ființele sensibile se pleacă până la pământ înaintea lui Buddha Amida, Amida îi vede. Când rostesc cu buzele lor Numele lui Buddha Amida, Amida îi aude. Când se gândesc la Buddha Amida în inima lor, Amida se gândește la ei. În aceste trei tipuri de acțiuni karmice[2], Buddha Amida și ființele sensibile nu sunt separate unele de altele. De aceea, ele sunt numite relații karmice personale și familiale.
Așadar, ori de câte ori țineți în mână un rozariu buddhist, Amida va vedea asta. Dacă vă gândiți în mintea voastră să-i rostiți Numele, Buddha Amida se va gândi la voi”.[3]




[1] Honen Shonin, Dialogue on One Hundred Forty-Five TopicsThe Promise of Amida Buddha - Honen's Path to Bliss; English translation of the Genko edition of the works of Honen Shonin - Collected Teachings of Kurodani Shonin: The Japanese Anthology (Wago Toroku), translated by Joji Atone and Yoko Hayashi, Wisdom Publications, Boston, 2011, p.295
[2] Plecăciune cu trupul, rostire și gândire.
[3] The Demeanor for Birth in the Pure Land (Ojojodoyojin), http://www.jsri.jp/English/Honen/TEACHINGS/zendo.html


Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate