miercuri, 11 septembrie 2019

Avertisment referitor la falșii învățători buddhiști care aderă la practici și învățături nebuddhiste


Acei așa –ziși buddhiști (laici sau preoți/călugări/lama) care venerează figuri divine din alte religii, amestecă practicile buddhiste cu diverse alte practici, rugăciuni sau tehnici de meditație din alte tradiții sau religii nebuddhiste și care au învățători spirituali nebuddhiști își încalcă legămintele de refugiu luate atunci când au intrat pe calea buddhistă. 

Când spunem ”mă refugiez în Buddha”, înseamnă exclusiv în Buddha, când spunem ”mă refugiez în Dharma”, înseamnă exclusiv în Dharma (învățătura predată de Buddha) iar când spunem ”mă refugiez în Sangha” înseamnă exclusiv în Arya Sangha (comunitatea adepților avansați pe Cale – in cazul Jodo Shinshu Arya Sangha sunt cei care au credință stabilă în Buddha Amida).

Cele trei refugii sunt legăminte (jurăminte) exclusive. Adeptul trebuie să înceteze orice activități religioase nebuddhiste după ce a primit cele Trei Refugii. Dacă se roagă unor divinități nebuddhiste, se angajează în practici nebuddhiste și are învățători religioși nebuddhiști, încalcă automat legămintele de refugiu și din acel moment nu se mai poate considera buddhist.
Acest aspect este foarte important dar din păcate nu se insistă pe el așa cum ar trebui în centrele buddhiste non-asiatice unde multă lume are senzația că poate face ce vrea, ruga la cine vrea și adera la toate aiurelile și combinațiile spirituale posibile în timp ce pozează în buddhiști.

Mai mult decât atât, acei învățători, călugări sau lama care promovează amestecul de practici și învățături nebuddhiste își încalcă ei înșiși legămintele de refugiu și se situează automat înafara Dharmei lui Buddha. Bineînțeles, acești falși învățători își pot îmbrăca abaterile de la Cale în cuvinte frumoase și explicații sofisticate dar un lucru rămâne clar – indiferent cât de avansat ar fi pe Calea lui Buddha, un Maestru/învățător/lama autentic nu va fi niciodată un exemplu de încălcare al Celor Trei Refugii și nu va sfătui niciodată pe vreunul din discipolii lui/ei să urmeze practici și metode nonDharmice (nebuddhiste).

Așadar, sfatul meu este să fiți extrem de atenți si sa nu va lasati prostiti de falși învățători sau lama care oferă de toate pentru toți pentru a atrage membri. Un maestru/preot/călugăr poate greși în multe lucruri pentru că a greși e omenește, dar niciodată, nici măcar în somn, NU are voie să încalce Cele Trei Refugii! Niciodată NU se va închina decât Buddhașilor și niciodată nu va urma și preda decât Dharma și practicile Dharma.

La acest link aveți explicate Cele Trei Refugii așa cum sunt ele predate la Amidaji,

Toți cei care vor să primească refugiile în tradiția noastră trebuie să știe pe de rost explicațiile de acolo.

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate