vineri, 20 decembrie 2019

O nouă sărbătoare la Amidaji - Ohigan de iarnă (20 - 26 decembrie)


De obicei sunt două sărbători Ohigan (”în traducere ad litteram, ”a ajunge pe țărmul celălalt”[1]), în echinocțiul de primăvara și toamnă, însă am decis să mai adaug una pentru membrii și simpatizanții Amidaji, anume în solstițiul de iarnă și vară pentru a oferi mai multe oportunități de reflecție și celebrare.

Această perioadă a anului este în mod special plină de o mulțime de chestii lumești și obiceiuri dedicate Crăciunului, așa că adepților Nembutsu le-ar prinde bine să știe că au o sărbătoare a lor care să le ofere cât de cât o atmosferă buddhistă zilelor de iarnă.

Ohigan de iarnă va ține șapte zile, exact ca celelalte trei Ohigan, între 20 – 26 decembrie. În această săptămână reflectați la natura schimbătoare a existenței samsarice și doriți-vă și mai mult să renașteți în Tărâmul Pur al lui Buddha Amida. Decorați-vă casa cu imagini ale Tărâmului Pur, cu Amida care-i întâmpină pe credincioși, oferiți la altar prăjituri, fructe și apă în numele familiei voastre și a strămoșilor decedați, încurajându-i să se încreadă la rândul lor în Amida. De asemenea, fiți fericiți deoarece având voi înșivă credință în Buddha Amida veți putea să-i călăuziți mult mai bine decât acum de îndată ce vă veți naște în Tărâmul Pur. Mai devreme sau mai târziu, pentru că unul sau doi membri ai familiei au credință (shinjin), toți prietenii și toate rudele (morți sau vii) vor ajunge în Tărâmul Pur și veți celebra Ohigan împreună.
Sărbătoarea Ohigan din această lume este doar o umbră palidă față de Ohigan ce va urma în Tărâmul Pur. De aceea, am decis ca pentru această sărbătoare să folosim un slogan străvechi – ”Împreună în Tărâmul Pur”.

Întrebare: Ce să fac dacă prietenii sau rudele nebuddhiste mă invită la o petrecere de Crăciun care cade exact într-una din zilele Ohigan?

Răspuns: Dacă ai prieteni sau rude care sărbătoresc Crăciunul și vrei să fi alături de ei, fă-o cu gândul că tu personal sărbătorești Ohigan și fi fericit că la un moment dat, poate în viața asta sau cele viitoare, datorită ție și călăuzirii oferite de Amida și ei vor ajunge să aibă aceeași credință și vor renaște în același Tărâmul Pur.

Ohigan este o perioadă de bucurie a cărei origine se află în credința că Buddha Amida nu se va opri niciodată până când nu va aduce toate ființele în Tărâmul său Pur. Cât de minunat este acest lucru!

Întrebare: Pot să folosesc un brad sau ramuri de brad ori alte ornamente specifice acestei perioade?

Răspuns: Dacă folosești un brad decorează-l cu imagini ale lui Buddha Amida, Shinran, Honen, Tărâmul Pur, Bodhisattva Avalokitesvara, Mahasthamaprapta, etc. Folosește și alte decorații dacă vrei dar combină-le exclusiv cu imagini legate de Tărâmul Pur și buddhism în general. Nu folosi imagini și simboluri nebuddhiste.

Vă doresc tuturor un Ohigan fericit!
Împreună în Tărâmul Pur!





[1] ”O” din Ohigan este onorific.

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate