miercuri, 25 septembrie 2024

O statuie mare cu Buddha Amida pe terenul templului Amidaji


În timpul pelerinajului Nembutsu pe care l-am încheiat de curând, o aspirație mai veche a reapărut cu putere în mintea mea – să fac o statuie mare a lui Buddha Amida (Amitabha) de cel puțin 4 metri înălțime pe terenul templului Amidaji (vezi fotografiile de mai jos).
 
După cum probabil știți, există mari merite și legături karmice foarte puternice pentru cei care văd și arată respect față de statuile lui Budha. Recent am dat peste acest pasaj dintr-o sutră, citat de Lama Zopa Rinpoche, care a aprobat și susținut construcția stupei Kadampa din țara noastră.
 
„Manjushri l-a întrebat pe Buddha: „O Tu Cel Trecut Dincolo, acum ești singura persoană căreia ființele simțitoare îi pot aduce ofrande. După ce vei trece în Parinirvana (după ce îți vei părăsi trupul fizic), ce mai pot face ființele? Cum vor acumula ele merite când nu-l vor mai putea vedea pe Buddha? Te rog să ne sfătuiești în această privință.’
Buddha a răspuns: „Vouă celor patru tipuri de adepți vă spun că nu există nicio diferență între aducerea de ofrande reflecțiilor mele de acum și celor din viitor,  atât timp cât există devoțiune. Meritul este egal și rezultatul este egal.”
 
”Cele patru tipuri de adepți” sunt călugării buddhiști, călugărițele buddhiste, laicii bărbați și femei. ”Reflectiile” sunt imaginile și statuile diverșilor Buddha[1], Așadar, cel care vede o imagine sau o statuie, dar și o mantră sau Numele unui Buddha intră în contact direct cu acel Buddha și i se face cunoștință cu El, ca să zicem așa. Mai mult decât atât, orice ofrandă sau gest de respect adresat unei imagini/statui sau Numelui scris sunt primite direct de acel Buddha asociat cu ele. Iată de ce e bine să avem o statuie mare cu Buddha Amida la templul Amidaji.Activitățile noastre Dharma din Sangha Amidaji sunt directe și subtile în același timp. Sunt directe deoarece propovăduim Dharma, scriem, traducem, ținem întâlniri Nembutsu, răspundem la întrebări pentru a ajuta ființele să se încreadă în Buddha Amida în timpul acestei vieți și subtile sau indirecte în sensul că le ajutăm să facă orice conexiune posibilă cu Buddha Amida, văzând o statuie sau imagine cu El, citind ori auzindu-i Numele.
 
Mai ales în această epocă întunecată este bine ca ființele să creeze cât mai multe legături cu Buddha Amida. Văzându-i imaginea, chiar dacă nu se încred în El în timpul acestei vieți, o semință indestructibilă este plantată în fluxul lor mental care, mai devreme sau mai târziu, în viața asta sau într-una viitoare, va încolți într-o stare receptivă a minții față de Legământul său Principal. Același lucru se poate spune despre animalele care fac o conexiune cu statuia atingând-o, văzând-o, mergând pe lângă ea sau zburând în jurul ei. Ființele nonumane care se află în zonă creează de asemenea, conexiuni și pot chiar să se încreadă în Amida în timpul vieții lor prezente de spirite sau zeități locale, devenind în acest fel, protectorii și colegii noștri de practică.
 
Întreaga zonă unde se află o astfel de statuie este binecuvântată și transformată într-un loc unde karma bună a ființelor este accelerată și noi semințe bune sunt plantate mereu. Multe binecuvântări și avantaje imposibil de descris apar în mod spontan.

Deocamdată investighez diverse modalități pentru a face această statuie, fie comandând una din afara țării, fie construind-o aici cu meșteșugari locali. O să vă țin așadar, la curent cu orice noutate.
 
Între timp îi rog pe membrii Amidaji, precum și pe prietenii noștri Dharma, colaboratorii, cititorii și oricine crede că are o conexiune cu Amidaji, să scrie Numele lui Buddha Amida de trei ori pe trei bucățele de hărtie A6  și să mi le trimită prin poștă ori să mi le înmâneze personal când vine la templu. Numele lui Buddha Amida poate fi scris în orice limbă și cu orice caractere, în română cu caractere românești, în chineză cu caractere chinezești, în rusă cu caractere slave, etc Puteți folosi Numele cu șase caractere (Namo Amida Bu/Namo Amida Butsu/Namo Amituofo/Namo Amitabha Buddha, etc), Numele cu zece caractere (KI MYO JIN JI PO MU GE KO NYORAI), cu nouă caractere (NA MO FU KA SHI GI KYO NYORAI) sau o combinație a celor trei. Orice formă ați alege trebuie să fie NUMELE lui Buddha Amida, nu mantre asociate cu El în buddhismul esoteric și nici alte mantre asociate cu alți Buddha, deoarece în Legământul lui Principal, Amida a selectat Numele său care să fie spus la liber, fără inițieri speciale, pentru a atinge nașterea în Tărâmul său Pur:
 
”Dacă după ce voi atinge Buddheitatea, ființele sensibile din cele zece direcții care se încred în mine cu o credință sinceră, doresc să se nască în tărâmul meu și rostesc Numele meu chiar și numai de zece ori, nu se vor naște acolo, fie  să nu ating Iluminarea supremă. (Legământul Principal, Marea Sutră)
 
Vă rog încercați să folosiți o hârtie de calitate dar dacă asta nu e posibil, scrieți pe ORICE aveți la îndemână.
 
Starea minții voastre când scrieți Numele NU are nicio importanță și de asemenea, nu contează cine sunteți - sfinți sau cei mai mari păcătoși, înțelepți sau idioți și nici chiar dacă sunteți demoni sau spirite rele. Oricine poate trimite caligrafia lui de mână a Numelui lui Buddha Amida. Asta deoarece Puterea Numelui nu se află în personalitățile voastre samsarice, ci în însuși Buddha Amida, așa că mințile și trupurile voastre nu pot murdări Numele. Se spune că lotusul care apare în noroi nu este atins de noroi – la fel stau lucrurile cu Numele lui Buddha Amida care este scris sau rostit de ființe pline de iluzii și patimi oarbe. Mâinile murdare ale ființelor sau gurile lor păcătoase nu pot afecta Numele deoarece originea acestuia se află în Buddha Amida care și-a manifestat în el meritele și Puterea lui infinită. Iată de ce Calea Legământului Principal este vehiculul universal și indestructibil prin care oricine poate fi salvat rapid și definitiv din nașterile și morțile repetate.
 
Chiar și cei care nu au credință sunt bineveniți să-mi trimită Numele lui Buddha Amida scris cu mâna lor, deoarece creează în acest fel conexiuni puternice cu El și primesc mari avantaje karmice. De fapt, vă încurajez să vă convingeți cât mai mulți prieteni nebuddhiști sau rude, să scrie Numele lui Amida pe o bucată de hârtie pentru a fi introdusă în statuie.
 
Îi rog pe colegii buddhiști să aibă credință și să nu permită niciunei îndoieli să intre în mintea lor deoarece persoana care scrie Numele NU creează și nici nu influențează Numele, acesta aparținându-i exclusiv lui Amida și fiind manifestat de Amida însuși. Un păcătos ori un necredincios care scrie Numele lui Amida face gestul de a transmite acest Nume mai departe și prin acest act primește mari binecuvântări și creează conexiuni importante cu Amida indiferent cine este el în viața de fiecare zi.
 
Deocamdată nu lansez nicio strângere de fonduri pentru acest proiect deoarece nu sunt încă sigur cât costă și nici cum voi face rost de statuie (să sperăm că va apărea un sponsor) sau ce fel de statuie voi alege (șezând sau în picioare, etc) dar voi reveni în scurt timp cu noutăți. Sunt de asemenea, în discuții cu diverse persoane și organizații.
 
Cei care doresc să participe la acest proiect îmi pot scrie un email la
josho_adrian@yahoo.com cu subiectul STATUIA LUI BUDDHA AMIDA și le voi da adresa unde să-mi trimită cele trei hârtiuțe cu Numele lui Amida scrise de mâna lor.  După aceasta, le voi folosi emailul pentru a-i informa despre progresul proiectului. Foile de hârtie cu Numele lui Buddha Amida vor fi ținute într-un loc de onoare la templul Amidaji până când vor putea fi puse în interiorul statuii.
 
Namo Amida Bu
 
Această cutie PayPal cu donații și conturile de mai jos NU sunt pentru statuie, ci pentru necesitățile templului legate de toamnă și iarnă. Orice ajutor este binevenit și apreciat:





Cont Revolut:
ADRIAN GHEORGHE CIRLEA
IBAN: RO09 BREL 0005 5005 6915 0100
Numar de telefon asociat cu contul meu Revolut: 0745038390

 *

CIRLEA GHEORGHE ADRIAN
RO33INGB0000999900125738
COD SWIFT: INGBROBU
ING BANK

 *

CIRLEA GHEORGHE ADRIAN
RO27 RZBR 0000 0600 1225 1201
COD SWIFT: RZBRROBU
RAIFFEISEN BANK



[1] Stupele sunt și ele incluse în categoria obiectelor care merită devoțiunea noastră.


Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate