marți, 27 decembrie 2022

Credința și devoțiunea

Întrebare: Sunt credința și devoțiunea două lucruri diferite? Credința pare să fie ceva constant în timp ce devoțiunea se simte uneori mai puternic iar alteori mai slab în funcție de diverse circumstanțe interioare și stări emoționale. Însă credința nu este afectată de stările noastre emoționale care se schimbă neîncetat și de aceea întreb dacă cele două sunt diferite. 

Răspuns: Credința (shinjin) este o simplă încredere. Îmi place să o asemăn cu a avea încredere într-un mecanic să îți repare mașina pentru că tu nu te pricepi. La fel, ne încredem în Buddha Amida să ne ducă în Tărâmul Pur al Iluminării perfecte deoarece nu putem merge acolo prin propriile puteri. 

Devoțiunea nu implică mereu o anume stare emoțională, dar presupune dedicație. Când ai credință ești dedicat în întregime lui Buddha Amida, te încrezi numai în El, spui doar Numele lui și îți dorești să mergi doar în Tărâmul său Pur. Această focalizare exclusivă pe Buddha Amida în viața ta religioasă se numește devoțiune. Înseamnă că ești devotat total lui Amida. Nu contează că azi ai făcut mai multe plecăciuni ori ai spus Nembutsu de mai multe ori și că mâine nu te mai pleci la fel de des și spui Nembutsu mai rar. Înseamnă că indiferent ce se întâmplă în viața ta de fiecare zi, continui să fi devotat exclusiv lui Amida. Credința nu dispare niciodată din inima ta din moment ce a apărut acolo. Așadar, atât timp cât ai credință în Amida ești automat devotat lui Amida. Credința înseamnă devoțiune. Chiar și cei care nu au stabilitate mentală pot fi devotați dacă au credință. Credința și devoțiunea nu sunt niciodată separate.

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate