duminică, 24 decembrie 2023

Sărbătoarea buddhistă Ohigan de iarnă (20-26 decembrie)

Vă doresc tuturor un Ohigan cât mai profund și fericit!
Ce este Ohigan?
 
Ohigan se traduce prin ”a trece pe țărmul celălalt”[1] și durează șapte zile, între 20 și 26 decembrie. Avem așadar, câte o săptămână de Ohigan la echinocțiul de primăvară și toamnă și la solstițiul de vară și iarnă când există o trecere de la un anotimp la altul, ceea ce ne ajută să reflectăm la caracterul schimbător al existenței samsarice și la importanța nașterii în Tărâmul Pur allui Buddha Amida.
În aceste zile vă puteți decora casele cu imagini ale Tărâmului Pur, ale lui Amida întâmpinându-i pe credincioși, puteți oferi prăjituri și băuturi nealcoolice la altarul familial în numele strămoșilor voștri și al tuturor ființelor, încuranjându-le să se încreadă în Buddha Amida. De asemenea, este o sărbătoare a bucuriei deoarece prin faptul că aveți credință veți fi capabili să-i călăuziți după ce ajungeți voi înșivă în Tărâmul Pur și să vă  reuniți la un moment dat acolo. De aceea, sloganul sărbătorii de Ohigan în comunitatea Amidaji este ÎMPREUNĂ ÎN TĂRÂMUL PUR. Acesta nu este inventat de mine ci folosit din vechime pe pietrele de mormânt ale multor credincioși Nembutsu din Japonia. 
Întrebare: Ce să fac dacă prietenii sau rudele mele mă invită la petrecerile specifice religiei lor care pot coincide cu una din zilele de Ohigan? De exemplu, Crăciunul cade într-una din zilele Ohiganului de iarnă.
Răspuns: Dacă ai prieteni sau rude care sărbătoresc Crăciunul și vrei să li te alături la masă, fă-i asta cu gândul că tu sărbătorești Ohigan și bucură-te că într-o bună zi, poate în viața asta sau în celelalte, datorită călăuzirii lui Amida și a ta ca viitor Buddha, și ei vor ajunge să aibă credință și să renască în Tărâmul Pur.
 
Ohigan este o perioadă de bucurie care vine din credința că Buddha Amida nu se va opri niciodată până când nu va aduce toate ființele în Tărâmul său Pur.
 
Întrebare: Pot folosi ramuri de brad sau alte decorații specifice sărbătorilor pentru Ohigan de iarnă?
Răspuns: Dacă îți place asta, de ce nu? Însă dacă folosești un brad, pune în el și imagini ale lui Buddha Amida, Tărâmul Pur, Avalokitesvara, Seishi, etc. Sau abandonea-ză orice decorații specifice acestei perioade de iarnă și inventează ceva cu totul nou. Tu decizi. Poți face orice dorești atât timp cât te focalizezi pe Buddha Amida și Tărâmul său Pur. Dacă nu ai prea multe imagini cu tematică buddhistă, poți pune un Buddha Amida în vârful bradului și considera că toate decorațiile din brad și bradul însuși sunt ofrande aduse lui. Ori că bradul simbolizează copacul Bodhi al lui Buddha Amida din Tărâmul său Pur, așa cum apare în imaginea folosită în acest articol.
 
Ca buddhiști suntem flexibili și orice poate fi folosit sau reinventat pentru a îndrepta mințile noastre și ale tuturor ființelor către Buddha Amida.
Namo Amida Bu

voi posta în curând o listă cu toate sărbătorile buddhiste din tradiția noastră



[1] ”Higan” înseamnă ”a trece pe țărmul celălalt” iar ”O” din Ohigan este onorific.

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate