sâmbătă, 16 aprilie 2011

Prelegeri despre buddhism cu băieţi deştepţi şi bani de la fraieri

De curând am văzut anunţul unei prelegeri despre buddhism ţinută în Bucureşti. Preţul: peste un milion lei vechi...
Nu este singura ofertă iar tendinţa de a vorbi despre buddhism apare în cercuri diverse, de la cluburi new age şi pseudo-spirituale, până la aşa zise asociaţii culturale sau chiar profesori cercetători.
Toată lumea se pricepe la buddhism şi toată lumea vrea să predea buddhism. Cu plata pe loc, bineînţeles....

Aşadar, stimaţi prieteni, cititori, căutători spirituali, dacă vreţi informaţii şi aveţi bani de dat duceţi-vă la toate. Românica noastră oferă multe posibilităţi de studiu.


În ceea ce mă priveşte, eu prefer să ofer instruire cu genunchii pe podeaua dojoului, în mod tradiţional, de la sufletul meu la sufletul tău (i shin de shin), să prezint buddhismul ca pe o Cale spirituală, nu doar un obiect de studiu intelectual. Şi fac asta GRATIS, pentru că buddhismul nu este proprietatea sau invenţia mea. Cei care vin sunt bineveniţi, cei care pleacă sunt bine plecaţi iar cei care nu sunt serioşi, îi trimit eu acasă.

Fiecare face ce vrea cu ce obţine la dojo, unii vin pentru diferite lucrări de specialitate la liceu sau facultate, alţii de curiozitate, alţii pentru că au nevoie de o cale spirituală autentică. Motivele îi privesc numai pe ei, în timp ce eu încerc să transmit ceea ce trebuie transmis.

În buddhism, cel care predă învăţătura este autorizat să facă asta într-un cadru tradiţional, există o transmisie, o autentificare din partea altor învăţători ai acelei şcoli vechi de sute de ani. Nu oricine predă şi nu oricine se numeşte Maestru sau învăţător. Există de asemenea, posibilităţi de studiu pe diferite nivele, chiar academice.
Cu toate acestea, destui preferă să se ducă încolo şi încoace, oriunde apare câte cineva care ştie să le ia banii şi se declară cunoscător.

De asemenea, este o mare diferenţă între un practicant şi un cercetător. Chiar şi pentru studii strict culturale, vă recomand ca profesor un trăitor al acelei tradiţii. Cereţi informaţii despre buddhism de la cineva care nu numai cunoaşte intelectual şi raţional învăţătura, însă o şi integrează în viaţa lui personală. De ce? Pentru că buddhismul nu este matematică, fizică sau filosofie, ci o cale spirituală.
Mai mult decât atât, dacă cel care vă predă, ţine prelegeri sau vă ia banii, nu este în stare să vă şi introducă în practica spirituală respectivă, atunci nu aţi înţeles nimic. Religia nu este teorie, ci experienţă. Învăţătura buddhistă este produsul practicii şi nu poate fi înţeleasă în profunzime decât prin practică.
Iar aici mă întorc la cine predă această practică şi învăţătură. Un domn sau doamnă fără o instruire tradiţională, fără o recunoaştere din partea unei linii de transmisie autentice din cadrul diferitelor şcoli buddhiste, este zero. Doar banii pe care îi ia sunt ceva mai mulţi.
Depinde numai de voi să decideţi...

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate