miercuri, 30 mai 2012

Interpretari gresite ale unei fotografii cu Dalai Lama


Umbla de curand o fotografie pe internet cu Dalai Lama[1] ingenuncheat inaintea unei imagini cu Iisus, facuta in timpul unei vizite la o catedrala. Din cate am observat, Dalai Lama face multe gesturi pentru a-si arata respectul fata de cei care au alte orientari religioase, unele dintre ele, fiind in opinia mea, cam exagerate sau pasibile de o interpretare gresita, insa asta nu inseamna ca buddhistii venereaza divinitati sau figuri religioase din afara buddhismului. Sa fie foarte clar: ne respectam, dar suntem diferiti si urmam cai diferite.
 
In ceea ce ma priveste, sunt impotriva unui ecumenism la moda in multe cercuri moderne, bazat pe afirmatii de genul: "suntem toti la fel", "toate religiile sunt la fel", "sa se uneasca toate religiile" si alte asemenea aberatii. In opinia mea, Dalai Lama merge uneori cam prea departe incercand sa multumeasca pe toata lumea ori sa se puna bine cu toti. Iar gesturile lui politicoase pot fi destul de usor gresit interpretate, inclusiv de unii crestini gata oricand sa arate suprematia religiei lor asupra altora.

 Oricum, nici chiar Dalai Lama nu a zis vreodata ca dialogul inter-religios presupune sincretism. In opinia mea, nu trebuie sa ne temem de diferentele dintre noi. Conflictele nu se rezolva daca aderam toti la aceeasi religie si nici daca negam diferentele dintre noi. Adevaratul ecumenism presupune absenta fricii de diferente si acceptarea celuilalt asa cum este el. Nu trebuie sa avem idei sau credinte asemanatoare, ci doar sa fim prieteni.


Citiți vă rog, articolul Buddha NU a recunoscut existența unui zeu suprem și creator al lumii  [1] Dalai Lama nu reprezinta toti buddhistii ci doar o singura confesiune sau scoala buddhista.

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate