duminică, 18 mai 2014

Care parte a minţii noastre se duce în Tărâmul Pur?
 Întrebare: Care parte a minţii noastre se duce în Tărâmul Pur? Cea de acum? Adică, mergem în Tărâmul Pur aşa cum suntem acum?

Răspuns: Ceea ce ştim cu siguranţă este că naşterea în Tărâmul Pur al lui Amida are loc după moartea trupului. Asta este ceea ce ne învaţă maeştrii şcolii noastre iar noi acceptăm ca fiind adevărat.

La moarte, ceea ce numim ‘flux mental’[1] părăseşte corpul fizic şi în loc să treacă prin bardo (starea intermediară) şi apoi în diferite stări de existenţă, se duce direct în Tărâmul Pur unde apare imediat Iluminarea supremă. În acel moment, iluziile ‘fluxului nostru mental’ ori minţii noastre, se topesc de la sine, asemenea gheţii care intră în contact cu focul iar adevărata natură iluminată apare în mod natural. Aşadar, pe de o parte putem spune că mergem în Tărâmul Pur aşa cum suntem, însă pe de altă parte, odată născuţi acolo, în mediul sigur şi iluminat al lui Amida, ne transformăm în ceva cu totul diferit, adică în Buddhaşi atot-iluminaţi.

Însă aceste lucruri sunt dincolo de înţelegerea conceptuală şi de aceea, nu am cum să intru în detalii. Unele aspecte sunt imposibil de înţeles la nivelul la care ne aflăm acum de fiinţe neiluminate. Acum, tot ceea ce trebuie să facem este să ne încredem din toată inima în Amida. Jodo Shinshu este calea credinţei simple, nu a înţelegerii în această viaţă a naturii ultime a minţii.


[1] I se zice flux mental deoarece se află în continuare schimbare. Ceea ce noi numim ‚minte’ se schimbă neîncetat, trecând de la stare la alta, acumulând sau uitând diferite informaţii şi experienţe etc. Vezi articolul "Invatatura buddhista despre om, dorinta si karma" de pe siteul oficial.


Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate