vineri, 6 martie 2020

Semizeii (asura)



Așa cum explică Maestrul Genshin, tărâmul asura este împărțit în două: 1. ”creaturile superioare ale acestui tărâm trăiesc pe fundul marelui ocean, la nord de muntele Sumeru” 2. ”creaturile inferioare ale acestui tărâm sălășluiesc printre  stâncile munților înalți care se întind între cele patru continente.”[1]  

Când Genshin spune ”pe fundul marelui ocean” se referă la baza muntelui Sumeru care se află scufundată în oceanul imens care îl înconjoară. Asura nu sunt însă ființe acvatice, apele oceanului fiind doar un portal către tărâmul lor. Ei au, de asemenea, zone de locuit pe țărm la poalele muntelui, unde acesta răsare din ocean.

Cu toate că asura au parte de diverse plăceri şi de o abundenţă care depăşeşte cu mult pe cea a oamenilor, rivalizând chiar şi cu zeii, aceştia sunt chinuiţi în mod constant de mândrie, ceartă şi lupte care nu se mai termină niciodată. Fiinţele care sunt mult mai avansate spiritual decât ceilalţi, dar care continuă să aibă aceste defecte, se vor naşte printre asura. În textul Descrierea asurașilor se spune:

”Cei al căror comportament este fals și viclean, care fac multe rele și le plac situațiile conflictuale dar sunt foarte generoși, vor deveni asura puternici”.[2]

În tărâmul lor, asuraşii sunt împărţiţi în diferite grupuri şi teritorii, ducând războaie nesfârşite pentru cucerirea lor. De asemenea, din cauza geloziei pe care o au faţă de zeii din zonele apropiate de ei, încep şi cu aceștia conflicte inutile pe care până la urmă le pierd[3].

Bodhisattva Nagarjuna spunea:

”Semizeii, prin însăși natura lor au parte de multă suferință mentală din cauza urii față de măreția zeilor.
Deși sunt inteligenți, nu pot vedea adevărul din pricina obstacolelor mentale specifice acestui tărâm de existență."[4]

În unele texte, tărâmul asuraşilor este menţionat printre cele ale zeilor inferiori datorită plăcerilor care se găsesc acolo sau printre zonele de jos ale existenţei, împreună cu iadurile, animalele şi preta, din cauza suferinţei pe care şi-o aduc lor înşişi.
În concluzie, viaţa de asura este una destul de jalnică – plină de plăceri şi bucurii de neimaginat pentru oameni, dar imposibil de savurat din cauza geloziei, invidiei, mândriei şi conflictelor permanente[5].




[1]  În descrierea din acest subcapitol mă refer exclusiv la asura de rang superior care se aseamănă cu zeii în abundență și  strălucire. Asura de rang inferior seamănă foarte mult cu preta la înfățișare deși sunt superiori acestora. De asemenea, ei suferă de diverse lipsuri, bunăstarea lor fiind foarte mică în comparație cu ce a asurașilor de rang superior. 
[2] Treasury of Precious Qualities by Jigme Lingpa, with The Quintesence of the Three Paths, a commentary by Longchen Yeshe Dorje, Kangyur Rinpoche, Book One, Shambhala, Boston & London, 2010, p 168
[3] Asura se luptă cu zeii din Cerul celor patru regi (Caturmaharaja) și cu cei din Cerul celor treizeci şi trei de zei (Trayastrimsa) care sunt conduși de Indra (Sakra). 
[4] Scrisoare către un prieten, așa cum a fost citat în The Great Treatise on the Stages of the Path to Enlightenment, volume I, by Tsong-kha-pa, Snow Lion Publications, Ithaca, New York, p. 292-293
[5] Unii asura sunt convertiți la buddhism, protejând Dharma și pe discipoii lui Buddha.

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate