marți, 13 februarie 2024

Hotărârea unui adevărat discipol al lui Buddha Amida


Honen Shonin a spus:
 
Când o căprioară este urmărită de vânători, nu se oprește să se uite în jur după semenii săi ori înapoi la cei care o hăituiesc, ci fuge tot înainte. De aceea, indiferent cât de mulți se țin după ea, ajunge să scape de pericol. Cu aceeași hotărâre discipolul se încrede pe deplin Puterii lui Buddha și, fără a ține cont de nimic altceva, rămâne neclintit în decizia de a se naște în Tărâmul Pur.”[1]
 
Comentariu:
Unui adevărat discipol al lui Buddha Amida nu-i pasă de alte practici și nu ia în seamă învățăturile false ale ereticilor moderniști sau nebuddhiștilor. Chiar dacă gânduri precum, ”ce ar fi ca Amida să nu fie real” sau ”Legământul Principal nu e adevărat” i-ar apărea deodată în minte, nu le-ar acorda nicio atenție ci ar continua să se bazeze pe Nembutsul credinței. În loc să se uite la acești ”urmăritori” care apar sub forma nebuddhiștilor, ereticilor sau chiar a gândurilor rătăcitoare, el merge înainte către Tărâmul Pur, încurajat de Shakyamuni și de Maeștrii liniei noastre de transmisie.   
 
A fi mulțumit cu Nembutsu și a crede că Nembutsu este suficient, a nu avea nevoie de nimic altceva decât de Numele lui Buddha Amida – acestea sunt caracteristicile unui credincios. El rămâne surd la promisiunile altor practici și religii deoarece urmează exclusiv cerințele Legământului Principal: credință în Buddha Amida, rostirea Numelui său și dorința de a se naște în Tărâmul Pur.
 
Chiar dacă cei din jurul lui urmează alte căi și chiar dacă  pietrele și stâncile, cerul și copacii ar proclama într-un singur glas că Amida nu există sau că cutare sau cutare zeu are o învățătură mai bună, adevăratul discipol nu va șovăi în hotărârea lui de a avea credință numai în Buddha Amida, de a rosti exclusiv Numele lui și a-și dori să se nască doar în Tărâmul său Pur după moarte.  Asemenea căprioarei urmărite de vânători, el nu vede nimic, nu aude nimic și nu este interest de nicio altă cale în afară de Nembutsul credinței în Buddha Amida. Numai un astfel de discipol va ajunge cu siguranță în Tărâmului Pur.




[1] Honen the Buddhist Saint - His Life and Teachings, volume III, compiled by imperial order, translation by Rev Ryugaku Ishizuka and Rev Harper Havelock Coates, The Society for the Publication of Sacred Books of the World, Kyoto, 1949, p. 399

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate