sâmbătă, 30 martie 2024

Nu te aștepta ca sangha să-ți resolve problemele lumești

Am văzut mulți oameni alăturându-se diverselor sangha cu o atitudine egoistă. Aceștia se așteaptă ca sangha să facă diverse lucruri pentru ei, să-i trateze într-un anume mod și nu sunt niciodată mulțumiți cu a primi învățătură și doar învățătură. Ei nu înțeleg faptul că a primi învățătură și a fi corectați în chestiunile legate de învățătură este cea mai mare compasiune pe care au primit-o vreodată în această viață, chiar mai mare decât iubirea părinților față de ei. Darul Dharmei este cel mai înalt dar, spunea Buddha, deoarece îți oferă eliberarea din nașterile și morțile repetate. Este păcat că unii nu știu să aprecieze compasiunea care le este arătată prin faptul că li se oferă Dharma. 

Rolul sangha nu este acela de a fi un substitut pentru familia ta, pentru soțul, soția, părinții, copiii și prietenii tăi. Sangha nu este făcută pentru a-ți oferi relații lumești sau susținere lumească. Este vina ta dacă nu ești în stare să ai grijă de propria viață personală, așa că nu da niciodată vina pe sangha pentru asta. Sangha îți oferă Dharma iar tu poți folosi Dharma ca să-ți rezolvi problemele și ce este și mai important, să-ți rezolvi problema cea mai importantă a nașterilor și morților repetate. 

Rolul sangha nu este de a te aproba sau de a rezolva haosul emotional din mintea ta. Tu ești cel care trebuie să-ți rezolvi problemele ori să înveți să trăiești cu ele, folosindu-te de Dharma care îți este oferită atât de generos de Sangha sau/și mergând pur și simplu la un doctor și având grijă de tine însuți. Dacă folosim sangha pentru scopuri lumești și pentru nevoia egosită de atenție și aprobare, nefiind mulțumiți cu Dharma și corecția oferită de învățătorii și colegii noștri Dharma atunci creăm karma de a nu merita sangha și Cele Trei Comori. 

Fi recunoscător când întâlnești o sangha autentică unde învățătura adevărată este predată deoarece o astfel de sangha e greu de întâlnit în multe vieți. Nu pierde șansa de a asculta Dharma. Nu te gândi că ai alte nevoi în afară de a auzi Dharma.

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate