vineri, 13 decembrie 2024

Țineți chestiunile lumești în afara templului


După cum probabil știți deja, în multe temple buddhiste Jodo Shinshu sau apar
ținând altor școli, membrii organizează petreceri cu muzică, alcool și dansuri. Unii spun că asta-i relaxează pe oameni și îi aduce mai aproape unii de alții. Eu spun însă că e un truc pervers al marașilor (demonilor) interiori (propriile patimi) și/sau marașilor exteriori sau a diverselor spirite rele pentru a-i face să uite de Dharma în exact locul unde au șansa de a-și aprofunda înțelegerea, fiind o metodă subtilă de a-i distrage de la învățătură și de a-i ține focalizați pe propriile patimi și preocupări lumești.
 
Să nu fiu greșit înțeles, nu am nimic împotrivă ca membrii Amidaji să petreacă, să bea, să socializeze ori să danseze. Au tot dreptul și timpul din lume să facă asta dar NU în templu, deoarece templul sau centrul buddhist oricât de mic ar fi el, nu este un club, discotecă sau bar. De asemenea, nu este nici club pentru karate, yoga, ikebana și nici bazar sau platformă pentru diverse ideologii lumești. Templul este și trebuie să rămână un loc al Dharmei. Aici venim pentru un cu totul alt scop decât viața de fiecare zi – anume să ascultăm Amida Dharma, să devenim conștienți de natura iluzorie a samsarei, de moarte și impermanență și de nevoia de a aspira către Eliberarea în Tărâmul Pur al lui Buddha Amida. 
Indiferent cât de distrași am fi în viața de fiecare zi, nu trebuie să ne permitem să fim distrași în în locul unde ascultăm Dharma. Aici trebuie să ne focalizăm pe a pune întrebări și a ne rezolva îndoielile, pe citit și contemplat adevărurile Dharmice, pe a spune Nembutsu și a păstra o atmosferă Dharmică unde ceilalți să fie încurajați și susținuți în același timp.
 
Dacă sangha nu rămâne un loc exclusiv pentru Dharma iar prin asta spun 100% pentru Dharma, mai devreme sau mai târziu va deveni pricină de cădere spirituală pentru membrii săi.
 
Trebuie să fim într-adevăr foarte atenți cu ce facem la templu.  Distracția ne întărește patimile lumești și poate da naștere la comportament nepotrivit între membri. În curând oamenii ar putea veni la templu pentru distracție și bucurii lumești, la fel cum ar merge la club. Rivalități și certuri pot apărea de asemenea, ceea ce ar distruge prieteniile bazate pe Dharma care sunt singurele prietenii care contează în sangha.
 
A păstra templul ferit de orice distracție lumească este cea mai bună metodă de a verifica dedicația membrilor și simpatizanților. Neavând nimic altceva de făcut decât să asculte și să practice Dharma, numai cei cu adevărat interesați de Dharma vor rămâne.
 
Întrebare: Ce crezi despre ideea de a avea un bar în templu? Am auzit câțiva preoți japonezi că fac asta pentru a atrage oameni. Alte temple organizează petreceri și evenimente culturale din același motiv.
 
Răspuns: Am văzut că mulți laudă tâmpenia aia cu preoți japonezi care și-au transformat templele în baruri ori au făcut baruri în curtea templelor. De asemenea, alte temple Jodo Shinshu organizează bazaruri[1] și chiar petreceri cu alcool pentru membri și simpatizanți. Mi se pare dezgustător. Astfel de lucruri nu se vor întâmpla niciodată la Amidaji. Templul trebuie să fie o poartă către Tărâmul Pur, un loc pentru ascultarea profundă a învățăturii despre Amida iar NU pentru promovarea patimilor și distracțiilor lumești.
 
Ești conștient de chestiunea de cea mai mare importanță a vieții de după moarte? Ești sigur că te vei naște în Tărâmul Pur? Te încrezi cu adevărat în Buddha Amida? Răspunsul la aceste întrebări trebuie să fie singurul motiv pentru a veni la templu. Iar templul trebuie organizat în jurul acestor întrebări. Ascultarea învățăturii cu o sticlă în gură și cu o minte intoxicată nu te va ajuta să o înțelegi. Faptul că suntem salvați așa cum suntem de Buddha Amida nu înseamnă că trebuie să folosim templele pentru a ne îmbăta.
 
Tot ceea ce nu are legătură strictă cu Amida Dharma și primirea credinței nu are ce căuta la Amidaji. Aici nu își au rostul activități culturale, ikebana, ceremonii ale ceaiului, bazaruri, lucruri legate de agenda politică și socială a diverselor grupări politice și ideologice, într-un cuvânt, nimic altceva decât Dharma. Trebuie să fie doar religie și nimic mai mult. A venera, a asculta, a primi credința, a rezolva odată pentru totdeauna chestiunea vieții de după moarte, siguranța nașterii în Tărâmul Pur, etc. Acestea sunt scopul și metodele Amidaji. Oricine, indiferent cine este în viața lui privată, este primit dacă motivul venirii sale este ascultarea Dharmei despre Amida și nașterea în Tărâmul Pur. Cei care au alte scopuri să stea acasă.
Namo Amida Bu




[1] Într-unul din templele vizitate în Japonia am văzut un bazar unde puteai cumpăra chiar șerpi uscați!

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate