vineri, 23 ianuarie 2009

De ce avem nevoie de disciplină la dojo


Răspunsul este simplu: pentru că suntem nebuni.

Fiind neiluminaţi, fiecare avem nivelul său de boală şi nebunie. Am stabilit câteva reguli de comportament în dojo pentru că nu trebuie să permitem acestei nebunii personale să intre în spaţiul dedicat Dharmei şi să îi influenţeze pe ceilalţi.


La dojo nu vorbim despre ideile şi fanteziile noastre, nu ne exprimăm personalităţile de fiecare zi, ci ne concentrăm pe singurul scop al prezenţei aici, anume ascultarea Dharmei pentru a primii shinjin (credinţa în Buddha Amida) şi a ne naşte în Tărâmul Pur.


Nu vorbim despre politică ori părerea noastră despre una sau alta, nu ne angajăm în dezbateri şi lupte personale. De asemenea, nu intrăm în vieţile private ale colegilor de practică şi nu îi judecăm pe baza acestora. Nu contează ce este fiecare în viaţa lui/ei personală.


Nu este folositor nimănui să intre într-un dojo sau templu unde oamenii se luptă între ei. O astfel de atmosferă nu este potrivită pentru concentrarea asupra Dharmei.

Viaţa fiecăruia este dificilă. Cu toţii avem probleme şi nu ştim niciodată ce se întâmplă în sufletul cuiva. De aceea, este necesar să nu disturbăm pe nimeni cu propria personalitate, opiniile şi judecăţile noastre. Din contră, să ne concentrăm numai pe Dharma şi să îi ajutăm şi pe ceilalţi să reuşească acelaşi lucru. Trebuie să creăm o atmosferă în care toţi participanţii, indiferent de dificultăţile şi diferenţele personale, să se poată concentra pe ascultarea şi înţelegerea învăţăturii.


Nu avem voie să urmăm scopuri personale în venirea la dojo sau templu. Aceasta înseamnă că nu trecem pragul locului de practică pentru a ne exprima pe noi înşine, să avem o discuţie interesantă despre cine ştie ce ori să bem o cafea, ci pentru a asculta Dharma.


De asemenea, nu venim la dojo pentru a ne face noi prieteni, să ne găsim o nevastă, un soţ ori să mâncăm prăjituri.


Trebuie să venim la dojo sau templu ca la un spital unde este oferit cel mai bun medicament – Dharma lui Buddha. Să primim acel medicament noi înşine şi să îi ajutăm pe ceilalţi să îl ia, fără să îi distragem şi bineînţeles, fără să îl înlocuim cu altceva.

Aceasta este esenţa disciplinei în dojo.


Un comentariu:

Vasile Andreica spunea...

sadhu, sadhu - tare prima fraza.

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate