duminică, 21 noiembrie 2010

"Tathagata Amida uitându-se înapoi"

Această statuie a lui Buddha Amida (Mikaeri Amida Nyorai), se spune că a fost cioplită în perioada Kamakura (1192-1333). Odată, cu mult timp în urmă, călugărul Eikan, al şaptelea stareţ al templului Eikando, practica nembutsu în mers în jurul statuii. La un moment dat, Buddha s-a dat jos de pe altar şi i s-a alăturat. Eikan s-a oprit mut de uimire, incapabil să mai continue. Atunci Buddha şi-a întors capul spre Eikan şi a spus: Eikan, te mişti cam încet” (Eikan Ososhi). Din acel moment, statuia a avut mereu capul întors peste umeri. Cuvintele "Mikaeri Amida Nyorai" înseamnă "Tathagata Amida uitându-se înapoi" – adică spre toţi aceia care rămân mereu în urmă şi nu se pot salva pe ei înşişi. 

- din informaţiile pe care le deţin, această statuie se află acum la templul Zenrinji din Kyoto-

2 comentarii:

abbilbal spunea...

Bună ziua.
Interesantă postare.

Josho Adrian Cirlea spunea...

Va multumesc.
O sa mai adaug la aceasta categorie "arta buddhista" explicatii dupa diferite statui sau imagini sacre, unele cunoscute, altele mai putin cunoscute.

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate