miercuri, 21 noiembrie 2012

Decembrie - luna ofrandei

Buddha Shakyamuni îngrijind un călugăr plin de bube deschise
 de care ceilalţi călugări nu vroiau să se apropie. 

Se apropie ziua Bodhi, sărbătoarea Iluminării lui Buddha Shakyamuni (Jodo-e 8 Decembrie) şi mai târziu Anul Nou (Joya-e). Cu această ocazie m-am gândit să reînnoim o mai veche tradiţie începută în Craiova cu câţiva ani în urmă şi să declarăm luna Decembrie ca fiind luna ofrandei.
Fiecare membru sau simpatizant să strângă toate hainele nefolosite de acasă şi să le ofere oamenilor nevoiaşi. În Craiova tradiţia era următoarea – mergeam (singuri sau împreună) cu ruscacul de haine prin oraş, ca într-un pelerinaj, şi căutam  oameni potriviţi pe care să îi îmbrăcăm, oameni care chiar aveau nevoie de ele. Acum putem proceda la fel, sau cel puţin le adunăm la dojo de unde vor fi preluate de cei disponibili să plece pe teren. Dacă nici un membru nu este disponibil, voi pleca eu însumi, mai ales că deja cunosc anumite persoane care chiar au nevoie de ajutor.

De asemenea, cei care ştiu în zona unde locuiesc persoane care au nevoie de haine, mâncare sau alte necesităţi să îi ajute pe aceia. Indiferent cum procedăm, haideţi să facem cumva o iarnă mai uşoară pentru cei dezavantajaţi.

Buddha Shakyamuni spunea:

“Dacă oamenii ar şti, precum eu ştiu, rezultatele ofrandei şi a împărţirii cu ceilalţi, ei nu ar mai mânca niciodată fără să împartă cu alţii, nici nu ar mai permite avariţiei să îi obsedeze şi să îşi facă rădăcini în mintea lor. Chiar dacă ar fi ultima lor îmbucătură, nu ar mânca-o fără să dea şi altora. Însă deoarece oamenii nu ştiu, aşa cum eu ştiu, rezultatul ofrandei şi al împărţirii cu ceilalţi, ei mănâncă fără să dea nimănui iar obsesia avariţiei prinde rădăcini în mintea lor”.

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate