joi, 3 ianuarie 2013

Miracolul Jodo Shinshu

„Hokyo-bo i-a spus lui Rennyo Shonin[1]: ‚Myogo (Namo Amida Butsu scris în caractere chinezeşti) pictat de tine a fost distrus de foc dar s-a transformat în şase Buddha. Este extraordinar!’
Shonin a răspuns: ‚Nu este aici nimic deosebit. Faptul că un Buddha (reprezentat de Nume) devine un Buddha, nu este ceva extraordinar. Ceea ce este cu adevărat extraordinar e că un om plin de patimi oarbe devine un Buddha odată cu trezirea pentru prima oară a credinței[2] în Amida.’”[3]
 
Dacă auziţi că un Buddha sau un sfânt a făcut anumite miracole, probabil vă minunaţi şi doriţi să vedeţi acel miracol voi înşivă, însă întotdeauna veţi gândi, asta dacă sunteţi persoane religioase, că este natural pentru astfel de fiinţe deosebite să înfăptuiască miracole.
Însă, a auzi că TU, un om obişnuit, cu ataşamente puternice şi patimi oarbe, cele mai multe dintre ele cunoscute doar ţie însuţi şi ascunse cu ruşine în adâncul inimii tale, acolo unde nimeni nu le poate vedea … adică TU cititorul acestor rânduri sau al diferitelor cărţi şi site-uri interesante despre spiritualitate, un om căruia îi place să citească despre buddhism, realitatea ultimă sau natura de Buddha şi despre exemplele virtuoase ale Maeştrilor din trecut dar neputând niciodată să fi ca ei...... imaginează-ţi că TU vei deveni un Buddha şi nu îţi vei mai purta mizeria şi ignoranţa în altă viaţă!
Stai acolo timp de multe ore, navigând pe internet, citind o mulţime de învăţături bune şi citate buddhiste interesante, însă neputând niciodată să le pui în practică 24 de ore din 24. Din când în când mai practici şi tu câte ceva din asta, câte ceva din ailaltă, nişte zazen[4], puţină yoga, ceva relaxare sau vipassana[5], etc şi apoi te întorci la internet sau diferite cărţi pentru a citi despre realizările spirituale ale celorlalţi. Citeşti toate acele pagini şi încerci să practici cutare sau cutare lucru, însă până la urmă te întorci la adevărata realitate personală, mizeria de fiecare zi a vieţuirii cu propriul tău ego şi egoul celorlalţi. Tu cel care te recunoşti în această descriere, imaginează-ţi că vei deveni un Buddha! Iar pentru a deveni un Buddha, nu ai nevoie de nimic altceva decât să te încrezi in Amida!
 
Când am auzit pentru prima oară despre promisiunea lui Amida, că oamenii obişnuiţi vor deveni Buddha prin credinţa în El, am fost uimit şi nu îmi venea să cred, precum atunci când vezi pe cineva de pe altă planetă. Curând însă, după ce am realizat că este adevărat şi nu doar o parabolă ezoterică ce ar conţine vre-un înţeles ascuns, mi-am zis mie însumi: „ce mai aştept?” Pentru prima oară am simţit că buddhismul mi se adresează personal şi nu doar unor supermeni, genul de oameni mereu calmi şi înţelepţi despre care citeşti în cărţile vechi. De atunci, ori de câte ori îmi aduc aminte de Legământul lui Amida, ce spune că toti cei care se încred în El şi recită Numele lui vor deveni Buddha, şi realizând că eu însumi voi deveni un Buddha, simt că nu există un miracol mai mare.
 
 
 
[1] Rennyo Shonin (1415-1499) a fost al optulea descendent al lui Shinran.
[2] În conformitate cu învăţătura Jodo Shinshu, cel care se încrede în Amida intră în chiar acel moment în stadiul de non-retrogresiune sau stadiul celor asiguraţi de Nirvana şi devine un Buddha în momentul morţii, când se naşte în Tărâmul Pur.
[3] Fragment din „Astfel am auzit de la Rennyo Shonin – Rennyo Shonnin Goichidaiki Kikigaki”, în curs de traducere în limba română.
[4] Meditaţie Zen.
[5] Meditaţie din buddhismul Theravada.

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate