vineri, 1 martie 2013

A intra pe Calea Jodo Shinshu



A intra pe Calea buddhistă Jodo Shinshu este ca şi cum te înscrii la Alcoolicii Anonimi şi recunoşti: „Salut, sunt Adrian şi sunt alcoolic.”
Jodo Shinshu nu afirmă nimic de genul: „sunt Adrian şi pot deveni un Buddha”, ci „sunt Adrian şi sunt plin de iluzii şi patimi oarbe, incapabil de a mă vindeca pe mine însumi.”
În timp ce în alte şcoli buddhiste o chestiune fundamentală este recunoaşterea posibilităţii oricărei fiinţe de a deveni un Buddha în această viaţă, asemenea exemplului dat de Shakyamuni, calea Jodo Shinshu începe cu sentimentul eşecului. Când eşti sută la sută convins de faptul că nu poţi atinge Buddheitatea sau Iluminarea supremă în această viaţă, atunci eşti pregătit pentru Jodo Shinshu. Însă atât timp cât încă mai există în mintea ta cel mai mic gând legat de merite personale, genul „şi totuşi probabil că pot”, nu ai cum să vezi şi să intri pe poarta Dharma a naşterii în Tărâmul Pur. Acest Tărâm Pur este asemenea unei ţări în care toată lumea poate emigra fără nici cea mai mică cerinţă: nici un fel de vize ori capacităţi speciale; absolut nimic, doar credinţa totală în Puterea salvatoare a lui Buddha Amida.


Shinran Shonin, fondatorul Jodo Shinshu, spunea:

„Aceasta este Calea practicii uşoare, posibil de urmat de cei cu capacităţi inferioare; este învăţătura care nu face nici o distincţie între buni şi răi.”

Aşadar, atenţie, sangha (comunitatea) Jodo Shinshu este un fel de „club al idioţilor” sau al alcoolicilor anonimi, în comparaţie cu buddhiştii de treabă, virtuoşi, mereu calmi şi gata oricând să devină Iluminaţi sau asemenea lui însuşi Buddha Shakyamuni. Dacă răsfoiţi acest blog sperând să găsiţi citate interesante despre detaşare ori cât de capabili sunt oamenii de bunătate, virtute şi orice gen de realizări spirituale, atunci nu acesta este locul potrivit. Dacă însă vă recunoaşteţi din ce în ce mai mult printre „alcoolicii spirituali”, adică aceia nebăgaţi în seamă de nici o metodă sau practică „serioasă” ce duce la perfecţiune aici şi acum, în mijlocul mizeriei şi suferinţelor de tot felul, atunci scrierile mele vă vor fi de folos iar eu vă urez din inimă un călduros „bine aţi venit în clubul nostru!.”
Repet, Jodo Shinshu începe cu sentimentul eşecului…..

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate