vineri, 26 aprilie 2013

Apropo de colaborarea cu alţi buddhişti din România


În primul rând, eu nu am vorbit niciodată degeaba despre colaborare şi bună înţelegere între românii care urmează Calea lui Buddha. Vorbele mele au fost întotdeauna însoţite de fapte iar martori îmi sunt diverşi buddhişti din alte confesiuni prezente în România care se pot uita, cred eu, cu recunoştinţă sau/şi apreciere la numele Jodo Shinshu.

Dojoul din Craiova a împărţit ani de zile GRATIS acelaşi loc de practică cu grupul Zen din oraş iar de două ori a ajutat la organizarea unor conferinţe şi zile de practică la sediul său cu participarea maestrului Myoken Yvone Bec, reprezentantul Mokusho Zesler din România şi Ungaria. De asemenea, comunitatea Jodo Shinshu din România a oferit statui, obiecte de practică şi materiale tipărite diverşilor practicanţi buddhişti, oportunităţi de călătorie în afara ţării pentru a întâlni reprezentanţi ai şcolilor dorite de aceştia, a susţinut şi susţine tipărirea şi distribuirea de texte buddhiste aparţinând altor şcoli sau patrimoniului buddhist universal. A se vedea aici tipărirea cărţilor „HranaBodhisattvaşilor – texte buddhiste despre abţinerea de la carne”, de Shabkar Tsogdruk Rangdrol sau „Cuvintele desăvârşitului meu învăţător” de Patrul Rinpoche, cărţi care nu aparţin tradiţiei Jodo Shinshu dar care sunt răspândite de noi pentru binele altor fraţi buddhişti sau oameni interesaţi de buddhism din România. Pagina oficială a comunităţii Jodo Shinshu şi blogul meu, al reprezentantului ei în ţară, a avut mereu la rubrica „legături”, adresele altor grupuri buddhiste din România, cu toate că majoritatea acestora nu au procedat şi nu procedează la fel. De asemenea, în cadrul dojourilor Jodo Shinshu, vizitatorii care nu par atraşi de învăţătura specifică şcolii noastre, au fost şi sunt îndrumaţi către diverse alte centre buddhiste din ţară, tocmai pentru ca legătura lor cu Dharma să nu se rupă ci să îşi găsească mediul potrivit evoluţiei lor în conformitate cu zicala: „metode potrivite pentru oameni potriviţi”.

Da, eu şi implicit Comunitatea Jodo Shinshu din România, suntem dispuşi în continuare la colaborare cu orice altă grupare buddhistă, însă această colaborare trebuie să fie una autentică. De asemenea, aceasta presupune în primul rând  o reciprocitate în mediul virtual şi real. Spre exemplu, fiecare să-l treacă pe celălalt la „legături” pe siteul său şi cărţi sau materiale informative din ambele tradiţii să fie prezente în bibliotecile centrelor noastre.

Apoi, mai e ceva la fel de important. Nu sunt dispus să colaborez cu cei care sub acoperirea numelui de „buddhist” promovează diverse ciorbe spirituale şi amestecuri între buddhism, creştinism sau alte religii. De exemplu, nu colaborez cu cei al căror limbaj conţine principii de genul: „toate religiile sunt la fel”, „există un singur Dzeu pentru toţi” etc şi nici cu cei care se autodeclară în acelaşi timp „buddhişti şi creştini”.  Nu agreez deloc limbajul relativist şi evit, de asemenea, pe cei care ezită să prezinte buddhismul ca pe o cale religioasă.

Doresc de asemenea, să dialoghez cu buddhişti autentici, cu oameni care au aderat şi aderă la o îndrumare tradiţională şi care sunt practicanţi iar nu buddhişti de internet. 

Atât deocamdată. Cei care vor să discutăm mai multe pe această temă, sunt invitaţi să mă contacteze.

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate