duminică, 1 septembrie 2013

Dincolo de bariere fizice sau ideologice

Shinran Shonin, Fondatorul şcolii buddhiste Jodo Shinshu, a spus-o foarte clar:

“De-a lungul celor patru mări, toţi cei care au aceeaşi Credinţă sunt fraţi şi surori”.

Rennyo Shonin, Restauratorul tradiţiei şi al 8-lea Patriarh, a spus, de asemenea:

“A ne aduna laolaltă şi a discuta unul cu altul, indiferent de rang ori statut social, este în conformitate cu spusele lui Shinran: ‘De-a lungul celor patru mări, toţi cei care au aceeaşi Credinţă sunt fraţi şi surori’. Singura mea dorinţă este să ne adunăm laolaltă pentru ca cei ce au întrebări despre învăţătură să le pună  şi să obţină Credinţa.”

Aceste citate arată un aspect foarte important al Dharmei lui Amida – universalitatea şi absenţa discriminării. Orice diferenţe etnice, naţionale, sociale, ideologice sau de orice altă natură, nu au absolut nici o relevanţă pe Calea lui Buddha.

Identitatea noastră religioasă şi de credinţă este mai presus de orice altă identitate lumească. Înainte de toate suntem discipolii lui Buddha şi ai lui Shinran Shonin. Orice altceva este secundar şi nu trebuie amestecat cu Dharma credinţei în Buddha Amida. 

Steagul buddhist al tuturor tradiţiilor. 
Albastrul simbolizează Compasiunea universală, 
galbenul - Calea de mijloc, roşul - binecuvantarile Căii, 
albul reprezintă puritatea si eliberarea iar oranje simbolizeaza înţelepciunea. 
Cele Trei Comori (Buddha, Dharma, Sangha) sunt adevărata noastră familie în exil iar Tărâmul Pur al lui Amida este locul spre care ne îndreptăm şi unde ne vom naşte după  moartea acestui corp iluzoriu. Acolo vom atinge adevărata Libertate şi de acolo ne vom începe cariera de salvare a tuturor fiinţelor. Până atunci este foarte important să fim siguri că avem credinţă în Buddha Amida şi că transmitem, nealterată, această credinţă şi învăţătură mai departe. “Primeşte tu însuţi shinjin (credinţa) şi ajută-i pe ceilalţi să primească shinjin” – iată îndemnul lui Shinran Shonin şi misiunea vieţii noastre.

Nu ne cere nimeni în tradiţia noastră să ne părăsim ocupaţiile, grupurile de prieteni, familia, ţara, oraşul natal, opiniile şi plăcerile personale etc. Singura cerinţă este să nu amestecăm ori să modificăm Dharma lui Amida în funcţie de ele şi să nu ne discriminăm niciodată fraţii şi surorile de credinţă prin prisma acestora. Dharma lui Amida este dincolo de categoriile minţii noastre neiluminate, dincolo de frontiere fizice sau ideologice, de etnie, politică, rasă, diferenţe sau orientări sexuale şi de aceea, nu poate fi tratată în funcţie de ele. Niciodată, repet - niciodată, această Dharma, precum şi dojourile sau templele în care ea este propovăduită, să nu fie adaptate sau modificate pentru a corespunde vreunui scop lumesc, etnic sau ideologic.



Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate