marți, 3 septembrie 2013

Genul meu de ecumenism şi dialog inter-religios


În ceea ce mă priveşte, sunt împotriva unui ecumenism la modă în multe cercuri moderne, bazat pe îndoctrinări  de genul: "suntem toţi la fel", "toate religiile sunt la fel", "să unim toate religiile" şi alte asemenea aberaţii.

Să fie foarte clar de la început: ne respectăm, dar suntem diferiţi şi urmăm căi religioase diferite. 

Conflictele nu se rezolvă dacă aderăm toţi la aceeaşi religie şi nici dacă negam diferenţele dintre noi. Adevăratul ecumenism şi dialog inter-religios presupune absenţa fricii de diferenţe şi acceptarea celuilalt aşa cum este el. Nu trebuie să avem idei sau credinţe asemănătoare, ci doar sa fim prieteni, să bem o bere împreună, să ne respectăm unii pe alţii şi să aderăm la câteva reguli de bun simţ, aceleaşi care permit vecinilor să locuiască împreună, fără probleme, pe aceeaşi scară de bloc. 

Putem fi prieteni chiar daca celălalt nu ne împărtăşeşte opiniile şi chiar dacă este convins că religia lui e mai buna decat a noastra. Este dreptul natural al oricărui om să creadă că el are dreptate şi că sistemul lui de gândire este cel mai bun iar acest drept nu trebuie niciodată înlocuit cu ideologia stupidă a corectitudinii politice.


Când este aplicată în domeniul religios, corectitudinea politică duce la relativism şi la  distrugerea însăşi a religiilor pe care vrem să le punem de acord. Cu chestii de genul, “mai taie tu din credinţa ta, că mai tai şi eu din a mea”, ajungem amândoi să urmăm frânturi de idei lipsite de viaţă şi trăire autentică.

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate