marți, 10 decembrie 2013

Două întrebări pe tema "credinţa şi nembutsu nu sunt creaţia noastră"


“Din moment ce Amida te face să crezi în El
şi răspunde credinţei tale,
această inimă încrezătoare
nu apare din interiorul tău.”
Rennyo Shonin

În urmă cu câteva zile am postat versurile de mai sus pe pagina mea Facebook. Vă prezint în acest articol două întrebări puse de un cititor şi răspunsurile mele:

Întrebare: “această idee este similară cu doctrina alegerii din protestantismul calvin şi presupune aceeaşi întrebare: ‘de ce Amida nu îi face pe toţi să se încreadă în el? Care este rolul alegerii noastre în acest proces?’”

Răspuns: Cred că nu există nici o asemănare între buddhismul Jodo Shinshu şi protestantismul calvin. Amida nu-i alege pe cei care vrea să-i salveze. Asemenea soarelui care îşi trimite razele peste tot, Amida cheamă toate fiinţele să se încreadă în el, doar că unii îşi inchid ferestrele inimii în timp ce alţii le deschid. Dar chiar şi în cazul în care alegi să îţi deschizi fereastra, razele de lumină aparţin soarelui, nu ţie. Exact aşa stau lucrurile şi cu credinţa. Maestrul Rennyo a spus, de asemenea:

“Nu există nici o inimă departe de Amida
însă un bol acoperit nu poate reflecta luna.”


Întrebare: “Atunci nu Amida mă face să mă încred în el ci doar ne transmite un mesaj prin care ne sugerează că ar trebui să facem asta; cei care nu răspund acestui meaj ori nu şi-au verificat inboxul ori nu-l pot înţelege. Aşa e?” 

Răspuns: Nu este doar un mesaj care să fie ascultat cu mintea logică a fiinţelor neiluminate. Shinjin/credinţa nu este produsul logicii şi minţii omeneşti. De aceea este numit “credinţa precum diamantul” – pentru că nu provine din cutare sau cutare şir de argumente şi pentru că nu poate fi distrus prin altele. Este precum diamantul deoarece originea lui este Amida. 

Datorită lui Amida ne încredem în Amida. Ecoul chemării lui Amida în inimile noastre (shinjin/credinţa) se datorează Puterii Celui care cheamă (Amida). Doar că unii devin deschişi faţă de această chemare iar alţii nu. Deschiderea ta depinde de cât de matur din punct de vedere karmic eşti în relaţie cu această Chemare. De aceea, Rennyo Shonin pune accentul pe ascultarea continuă a învăţăturii despre Amida până când devenim deschişi. Apoi, când suntem deschişi sau maturi din punct de vedere karmic, ne încredem. Dar această apariţie a credinţei provine de la Amida precum lumina ce apare în cameră după ce deschidem fereastra vine de la razele trimise de soare.

Lumina din inimile noastre (shinjin/credinţa) vine de la razele trimise de Amida. Deschiderea ferestrei nu crează lumină (credinţă/shinjin) iar lumina nu este produsul ferestrei nici a celui care o deschide. Lumina vine doar de la soare.

Faptul că shinjin  vine de la Amida, cu toate că noi suntem cei care ascultăm Dharma despre Amida, este dincolo de capacitatea de înţelegere a minţilor noastre neiluminate. Suntem învăţaţi că aşa stau lucrurile şi acceptăm, însă putem, de asemenea, să experimentăm această realitate dacă ne încredem cu adevărat în Amida. În ceea ce mă priveşte, de când mi-am pus încrederea în Buddha Amida simt că nimic din ce are legătură cu naşterea mea în Tărâmul Pur nu mi se datorează şi nu este produsul eforturilor mele. Pentru mine totul vine de la Amida, mai ales shinjin şi nembutsu.
                                                                                                            


Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- ÎNVĂŢĂTURI BUDDHISTE JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Google+ Followers

Persoane interesate