marți, 9 mai 2017

Eshinni și Kakushinni - cele două mame ale buddhismului Jodo Shinshu


piatra memorială a lui Kakushinni, fiica lui Shinran
V-ați gândit vreodată la Eshinni, soția lui Shinran sau la fiica lui, Kakushinni? Eu adeseori mă gândesc la ele iar sentimentele mele sunt asemenea unui fiu către mama lui. Pentru noi, membrii comunității Amidaji, Eshinni și fiica ei sunt cele două mame ale buddhismului Jodo Shinshu. Chiar dacă nu au propovăduit ca Shinran, asta nu înseamnă că lucrurile făcute de ele au fost neimportante.


Kakushinni de exemplu, a avut grijă de Shinran în ultimii săi ani de viață și i-a fost alături pe patul de moarte. Tot ea i-a construit, pe proprietatea sa, un mausoleu, unde i-a așezat cenușa. În 1277 a donat acest mausoleu și terenul aferent tuturor adepților Jodo Shinshu ca loc de comemorare comun. Mai târziu acest mausoleu a ajuns să se numească Memorialul Ohtani (Ohtani Byodo). Tot ea a creat un sistem de supraveghetori (rusu), alcătuit din descendenții săi, pentru a avea grijă de mausoleu. Acest sistem s-a dezvoltat mai târziu în conducerea patriarhală a ramurii Hongwanji (Monshu) a școlii Jodo Shinshu iar mausoleul Ohtani a devenit templul Hongwanji.

Eshinni, soția lui Shinran
Acum să vorbim puțin și despre Eshinni.
Ea a fost cea care l-a susținut pe Shinran din punct de vedere financiar în anii de exil, l-a iubit, și i-a oferit căldura pe care numai o soție o poate da. Într-adevăr, cine a fost persoana care i-a fost cel mai mult aproape, dacă nu propria soție? Cine a fost femeia pe care Shinran a privit-o ca fiind manifestarea lui Avalokitesvara, dacă nu Eshinni?[1]
O femeie, chiar dacă nu iese în față, poate fi de mare ajutor soțului ei, iar eu cred că Eshinni a fost o astfel de femeie minunată. Pentru comunitatea noastră, ea este mama Jodo Shinshu. Eshinni îmi apare asemenea acelor consoarte ale Buddhașilor din iconografia buddhismului esoteric. Acum Shinran este un Buddha în Tărâmul Pur al lui Amida, alături de Eshinni, veșnic împreună în aceeași Iluminare, lucrând la salvarea ființelor așa cum au făcut și în timpul vieții pământești.





Namo Amida Butsu!

PS: celor interesați să studieze mai mult despre Eshinni, le recomand cartea - Letters of the Nun Eshinni, în care sunt prezentate scrisorile trimise de aceasta către fiica sa, Kakushinni, după moartea lui Shinran.

                - în conformitate cu calendarul AmidajiEshinni și Kakushinni 
                                            sunt sărbătorite pe 11 mai - 





[1] În conformitate cu biografia lui Shinran, scrisă de Kakunyo, căsătoria cu Eshinni a fost precedată de o revelaţie din partea lui Avalokitesvara într-o retragere de la templul Rokkakudo, în 1203, la doi ani după ce făcuse alegerea de a urma calea exclusivă nembutsu:

“În a cincea zi a lunii a patra din al treilea an al erei Kennin (1203), anul cocoşului de metal, Shonin a avut o viziune pe timpul nopţii, la ora tigrului. În conformitate cu ce se spune în cronică (Shinran muki - O înregistrare a viselor lui Shinran), Avalokitesvara - Salvatorul lumii de la templul Rokkakudo s-a manifestat în forma unui călugăr sfânt cu înfăţişare distinsă, îmbrăcat într-o robă albă şi stând aşezat în postură pe un pedestal de forma unui lotus imens. Acesta i-a spus lui Zenshin (numele lui Shinran după ce a devenit discipolul lui Honen):

‚Dacă tu, practicantule, impins de o karma din trecut, vei simti vreodata nevoia unei femei, eu însumi mă voi transforma într-o femeie frumoasă şi voi deveni partenera ta. Te voi împodobi cu virtuţi de-a lungul întregii tale vieţi iar în momentul morţii te voi călăuzi în Tărâmul Beatitudinii Supreme’.
Bodhisattva Salvatorul lumii a adăugat:
‚Zenshin, acesta este legământul meu. Du-te şi proclamă esenţa acestuia tuturor fiinţelor’.

În acel moment, când încă se afla în vis, Zenshin (Shinran) s-a uitat către est din sala unde se afla şi a văzut un munte înalt populat de  miliarde de oameni. Le-a proclamat acestora punctul esenţial al mesajului din viziune. Imediat ce a crezut că a terminat, s-a trezit.”

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate