miercuri, 18 martie 2020

Amida Dharma (ediția online gratuită)


Coperta provizorie a cărții

Buddhismul Jodo Shinshu sau Amida Dharma este calea către atingerea Nirvanei (Iluminării supreme) prin credința în Buddha Amida. Această cale a fost propovăduită de Buddha Shakyamuni (Buddha istoric) și apoi transmisă până în timpurile noastre de o lungă serie de Maeștri și învățători între care îi amintesc în mod special pe Shinran Shonin (1173-1262), fondatorul acestei școli în Japonia și Rennyo Shonin (1415-1499), restauratorul ei. 
Cuvintele ”Jodo Shinshu” se traduc prin ”adevărata școală a Tărâmului Pur” iar Dharma înseamnă învățătură, așadar, Amida Dharma este învățătura despre salvarea necondiționată oferită de Buddha Amida. Cu ajutorul acestui Buddha numit Amida ne naștem în Tărâmul său Pur (sfera sa de influență) după moarte iar acolo atingem Iluminarea perfectă (Nirvana).

Cartea aceasta reprezintă esența învățăturii buddhiste Jodo Shinshu așa cum este ea predată la templul Amidaji și în organizația noastră internațională. Studiul ei este obligatoriu pentru orice adept iar dacă cineva nu o poate citi, atunci îi va fi citită de către preot sau unul dintre colegii de la templu.

Amida Dharma conține așadar, minimul de cunoștințe pe care trebuie să-l aibă un membru Amidaji. 

Această carte este simplă, fără citate și informații detaliate, fără mulți termeni specifici[1], limitată la ceea ce este strict necesar pentru a înțelege lumea naşterilor şi morților repetate (samsara) și Calea către eliberarea din ea.

Textul este aranjat în paisprezece capitole, fiecare capitol având pasajele numerotate pentru o lectură și citare ușoară, după exemplul altor texte clasice.

Cititorului îi sunt oferite explicații legate de karma și samsara, despre natura de Buddha și ce este Nirvana sau Iluminarea, cine sunt Buddha Shakyamuni (Buddha istoric) și Buddha Amida, ce este credința, ce trebuie să facă pentru a avea credință, cum să asculte învățătura și cum trebuie să se comporte în legătură cu credința (cele opt precepte ale credinței), etc. De asemenea, i se explică ce obține aici în această viață dacă se încrede în Buddha Amida și avantajele nașterii în Tărâmul Pur după moarte.

La final i se prezintă în doisprezece puncte idealul moral propovăduit de Buddha Shakyamuni.
Ideea fundamentală că Amida Dharma nu este o justificare sau o încurajare pentru un comportament rău apare atât în Marea Sutră, în secțiunile 31-40, pe care le explic în Comentariu al Sutrei despre Buddha al Vieții Infinite , precum și în scrierile lui Shinran Shonin, în special în Mattosho și Tannisho, unde se spune foarte clar că nu trebuie să consumăm otravă (să facem fapte rele) dacă avem antidotul (salvarea necondiționată a lui Amida), sau cu alte cuvinte, nu trebuie să luăm iubirea și salvarea oferită de Amida ca fiind o încurajare la a da curs tendințelor noastre negative ori să credem că dacă suntem salvați de Amida nu mai trebuie să facem niciun efort în a avea un comportament corect. Ce înseamnă acest comportament corect din punct de vedere buddhist este explicat în multe sutre și tratate buddhiste din care am făcut un rezumat cât mai detaliat care să ofere cititorului un ghid pentru viața de fiecare zi.

Toate cele paisprezece capitole conțin învățături care sunt dezvoltate în detaliu, cu citate din Buddha Shakyamuni și Maeștrii tradiției noastre, în celelalte cărți ale mele pe care vă invit să le citiți dacă vreți să aprofundați învățătura prezentată aici.

Indiferent ce ați studia de-a lungul vieții voastre să țineți minte cele scrise în această carte care este esența căii către nașterea în Tărâmul Pur al lui Buddha Amida. Tot ceea ce este prezentat în ea se află în armonie cu Legământul Principal al lui Amida și cu intenția tuturor Buddha.

Namo Amida Bu

*



Cei care vor să susțină activitățile mele de preot buddhist și templul Amidaji pot face o mică DONAȚIE (click aici pt a ajunge în secțiunea DONAȚII). Orice ajutor, indiferent cât de mic, este binevenit și apreciat.








[1] Când un termen specific apare în text, de exemplu, shinjin (credință), jiriki (putere personală), Tariki (Puterea lui Buddha Amida), etc, aceștia sunt însoțiți de explicația în paranteză, exact ca în această notă de subsol.

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate