sâmbătă, 19 februarie 2022

Înțelesul lui "Dacă după ce voi atinge Buddheitatea " [...]" fie să nu ating Iluminarea supremă " din cele 48 de legăminte ale lui Buddha Amida

 

Click aici pentru a reveni la secțiunea tuturor celor 48 legăminte ale lui Buddha Amida

 Vorbind la modul general, Bodhisattva Dharmakara, adică Buddha Amida înainte de a atinge Buddheitatea[1], a făcut 48 de promisiuni sau legăminte ființelor sensibile. Ca să ne asigure că își va ține promisiunea, a declarat că dacă va da greș în a le îndeplini atunci înseamnă că nu merită să fie numit Buddha. Acesta este înțelesul lui ”dacă după ce voi atinge Buddheitatea " [...] " fie  să nu ating Iluminarea supremă”. Putem citi aceste cuvinte și în felul următor: ”dacă ceea ce vă promit acum în aceste legăminte nu se va întâmpla, să ziceți despre mine că nu am atins niciodată Iluminarea perfectă, că v-am mințit, că sunt un fals și deci, că nu sunt, de fapt, un Buddha.” Iată de ce fiecare dintre cele 48 legăminte ale lui Buddha Amida au același început - ”dacă după ce voi atinge Buddheitatea ", o secțiune de mijloc unde se promite ceva anume și aceeași încheiere - " fie  să nu ating Iluminarea supremă”. 

Așadar, Buddha Amida a legat atingerea propriei Iluminări de împlinirea tuturor legămintelor sale și de transformarea lor în metode funcționale de salvare a ființelor din cele zece direcții. Iluminarea perfectă nu este, pentru El, o iluminare egoistă, personală, ci doar o modalitate de a salva toate ființele. Așadar, dacă nu le poate ajuta să se nască în Tărâmul său Pur când acestea se încred în El, rostesc Numele lui și își doresc să ajungă acolo, înseamnă că nu este încă un Buddha.

Și totuși, vestea ce bună pe care o primim din gura lui Shakyamuni (Buddha istoric) este că Bodhisattva Dharmakara a atins cu adevărat Iluminarea supremă (Buddheitatea) și este numit acum Buddha Amida, ceea ce înseamnă că ființele sunt asigurate de salvarea promisă în legămintele sale. Am explicat deja asta la secțiunea a 10-a:

“Ananda l-a întrebat pe Buddha: ‘A atins Bodhisattva Dharmakara Buddheitatea şi a trecut în Nirvana? Sau nu a atins-o încă? Se află El acum, undeva anume?’

Buddha i-a răspuns: ‘Bodhisattva Dharmakara a atins Buddheitatea şi se află acum  în Tărâmul buddhic de vest, numit ‘Pace şi Beatitudine’, la o sută de mii de kotis de tărâmuri distanţă de unde ne aflăm în acest moment’.

Ananda l-a întrebat în continuare: ‘Cât timp a trecut de când a atins Buddheitatea?’

Buddha i-a răspuns: ‘zece kalpa[2] au trecut de când a atins Buddheitatea.”[3]

Faptul că Dharmakara a devenit Buddha Amida și că se află acum în Tărâmul Pur arată că își ține toate legămintele deoarece a deveni Buddha al Luminii Infinite și al Vieții Infinite a fost promis în al 12-lea și respectiv al 13-lea Legământ[4] iar a crea un Tărâm Pur cu manifestări supralumești și transcendente care să conducă în mod natural ființele născute acolo către atingerea Buddheității și care să aibă o Lumină extraordinară în care se reflectă toate celelalte tărâmuri buddhice a fost promis în al 32-lea și respectiv al 31-lea Legământ[5]. Așadar, din moment ce legămintele menționate anterior au fost împlinite înseamnă că și celelalte legăminte au fost împlinite de asemenea, pentru că altfel nu ar fi existat Buddha Amida și nici Tărâmul său Pur. În acest sens, cuvintele lui Buddha Shakyamuni sunt ceva de genul: ”nu vă faceți griji, Dharmakara a devenit Buddha Amida, El și Tărâmul Său Pur există iar voi vă puteți încrede liniștiți în El, rosti Numele Lui și să doriți să vă nașteți acolo după moarte”.

 - va urma -



[1] Înainte de a deveni un Buddha.

[2] În secţiunea a -4-a din Mica Sutră, Shakyamuni îi spune de asemenea, lui Shariputra:  “zece kalpa au trecut de când Amitayus a atins Iluminarea”.

[3] The Three Pure Land Sutras - A Study and Translation from Chinese by Hisao Inagaki in collaboration with Harold Stewart, Bukkyo Dendo Kyokai and Numata Center for Buddhist Translation and Research, Kyoto, 2003, p.23-24.

[4] “Dacă după ce voi deveni un Buddha, lumina mea va fi limitată, incapabilă să ilumineze cel puţin o sută de mii de kotis de nayuta de tărâmuri ale Buddhaşilor, fie să nu ating Iluminarea perfectă”. (al-12-lea Legământ)

“Dacă după ce voi deveni un Buddha, viaţa mea va fi limitată chiar şi la o sută de mii de kotis de nayuta de kalpa[4], fie ca eu să nu ating Iluminarea perfectă”. (al 13-lea Legământ)

[5] “Dacă după ce voi deveni un Buddha, tărâmul meu nu va fi strălucitor, dezvăluind în lumina sa toate nemărginitele şi  nenumăratele tărâmuri  de neconceput ale Buddhaşilor, asemenea imaginilor reflectate într-o oglindă clară, fie să nu ating Iluminarea perfectă”. (al 31-lea Legământ)

„Dacă după ce voi deveni un Buddha, toate miriadele de manifestări din tărâmul meu, de la pământ la cer, precum palatele, pavilioanele, lacurile, pârâurile şi copacii, nu vor fi alcătuite din nenumărate şi nepreţuite comori, ce depăşesc în desăvârşire orice se află în lumea oamenilor şi a zeilor, precum şi dintr-o sută de mii de tipuri de lemne aromatice, a căror mireasmă pătrunde peste tot de-a lungul tuturor lumilor din cele zece direcţii, făcându-i pe toţi bodhisattva care o simt să practice metodele buddhiste, fie să nu ating Iluminarea perfectă.” (al 32 –lea Legământ)

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate