duminică, 21 aprilie 2013

Lumina infinită a lui Buddha Amida - explicaţie a celui de-al 12 –lea legământ -
“Dacă după ce voi atinge Buddheitatea, lumina mea va fi limitată, incapabilă să ilumineze cel puţin o sută de mii de kotis de nayuta de tărâmuri ale Buddhaşilor, fie ca eu să nu ating perfecta Iluminare”.
                                                                                                            al-12-lea Legământ
 
Acesta este legământul în care Dharmakara, viitorul Amida, a promis că Lumina sa de Buddha va fi infinită. Această lumină infinită îmbrăţişează, protejează şi aduce înţelepciunea credinţei (shinjin) în inimile şi minţile celor deschişi faţă de salvarea lui Amida.
În capitolul 17 din Sutra Contemplaţiei, se spune:

“Buddha Amitayus[1] are optzeci şi patru de mii de semne caracteristice, fiecare dintre acestea cu optzeci şi patru de mii de semne secundare ale desăvârşirii. Fiecare dintre aceste semne secundare emit optzeci şi patru de mii de raze de lumină; fiecare rază de lumină străluceşte peste tot de-a lungul tărâmurilor din cele zece direcţii, îmbrăţişând şi niciodată abandonând pe cei care se gândesc la Buddha.


Shinran Shonin a spus de asemenea, în Imnurile avantajelor din prezent:

Nenumăraţi Amida Buddha sălăşluiesc
în Lumina lui Buddha al Luminii fără de oprelişti;
Fiecare dintre aceşti Buddha ai transformării[2] îl protejează
pe cel cu credinţă adevărată (shinjin)[3].

Această Lumină a lui Amida înlătură întunericul din mintea fiinţelor, oferindu-le capacitatea de a se vedea pe ele însele aşa cum sunt cu adevărat, adică fără nici o şansă de a atinge Buddheitatea prin vreo practică bazată pe puterea personală[4] şi de a percepe salvarea oferită de Amida ca fiind adevărată şi efectivă.
Această dublă viziune este efectul pe care îl produce Lumina lui Amida în mintea şi inima credinciosului. Aceasta este ceea ce simţim, înţelegem şi acceptăm când devenim deschişi faţă de Lumina lui Amida, adică atunci când primim shinjin.

De asemenea, Lumina lui Amida ne fereşte de înţelegerile greşite ale învăţăturii. Falşii învăţători nu ne pot influenţa iar noi nu vom deforma esenţialul Dharmei Jodo Shinshu în prezentările noastre.

Lumina lui Amida este întotdeauna trimisă către fiinţele din toate zonele universului – “o sută de mii de kotis de nayuta de tărâmuri ale Buddhaşilor”. “O sută de mii de kotis” simbolizează infinitul, “kotis” fiind un număr imposibil de calculat cu mintea noastră limitată. “Tărâmurile Buddhaşilor” sunt toate locurile şi lumile din univers, deoarece se consideră că fiecare sistem de lumi se află în grija unui Buddha care apare şi predică Dharma acolo. Unele sisteme de lumi se află mai jos ori mai sus pe scara evoluţiei, în timp ce altele sunt manifestate de Iluminarea şi Legămintele marilor Buddha, precum Buddha Vindecătorul (Yakushi Nyorai), Tara etc. Cei devotaţi unuia dintre aceşti Buddha posesori ai unui Tărâm special se vor naşte acolo după moarte, prin diferite practici care îi conectează locului respectiv şi îşi continuă drumul spre Iluminare sub îndrumarea acelui Buddha. Însă în toate aceste Tărâmuri, Lumina lui Amida este vizibilă şi lăudată, mai ales de către Buddhaşii care le guvernează şi care o arată adepţilor născuţi acolo. Asta deoarece toţi Buddha sunt conştienţi de metoda salvatoare a lui Amida şi o recomandă tuturor fiinţelor[5].

În capitolul unsprezece din Marea Sutră, se spune:

“Lumina maiestuoasă a lui Buddha Amitayus este cea mai slăvită dintre toate. Nici o altă lumină a vreunui alt Buddha nu se poate compara cu ea. Lumina unor Buddha iluminează o sută de tărâmuri ale Buddhaşilor iar a altora o mie de tărâmuri. Pe scurt, lumina lui Amitayus iluminează tărâmurile din est ale Buddhaşilor, numeroase precum nisipurile Gangelui. În acelaşi mod, ea iluminează tărâmurile Buddhaşilor din sud, vest, nord şi din toate cele patru direcţii intermediare, de deasupra şi de jos.” [….]

“Lumina lui Amitayus străluceşte şi luminează toate tărâmurile Buddhaşilor din cele zece direcţii. Nu există nici un loc unde ea să nu ajungă. Eu [Shakyamuni] nu sunt singurul care o laudă şi slăveşte acum. Toţi Buddha, Sravaka, Pratyekabuddha şi Bodhisattva o laudă şi slăvesc în acelaşi mod”.

Aşadar, Lumina Infinită a lui Buddha Amida este o manifestare transcendentă, capabilă să ajungă peste tot în univers. Ea poate fi simţită în mintea şi inima adepţilor sub forma shinjinului (credinţei). Lumina lui Amida se află întotdeauna deasupra tuturor fiinţelor, deschise ori închise către ea. Prin această Lumină, Amida încearcă în permanenţă să influenţeze fiinţele şi să le facă să accepte salvarea oferită de Legământul său Principal (al-18-lea Legământ). Unele se deschid mai devreme sau mai târziu iar altele o vor face în viitorul îndepărtat. Însă Amida va continua să îşi trimită mereu Lumina lui salvatoare până când iadurile vor fi goale şi toate fiinţele vor atinge  atinge Eliberarea.[1] Amitayus înseamnă “Viaţă Infinită”, în timp ce Amitabha se traduce prin “Lumină Infinită”. Acestea sunt cele două aspecte ale lui Buddha Amida.
[2] Manifestări ale lui Buddha Amida în conformitate cu specificul fiecărei fiinţe.
[3] Citiţi articolul “Cele zece avantaje în această viaţă ale unui adept nembutsu”, mai ales al patrulea şi al şaselea avantaj
[4] Cunoaşterea profundă a limitelor noastre.
[5] Vezi comentariul la al 17-lea Legământ

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate