marți, 19 aprilie 2022

Despre cei care își încalcă legămintele de refugiu

Întrebare: Există mulți practicanți buddhiști care nu au auzit încă de salvarea oferită de Buddha Amida. Cu toate acestea, s-au refugiat în Cele Trei Comori și urmează Calea buddhistă într-una din variantele ei. Vor avea aceste persoane mai multe șanse să atingă o renaștere bună și să continue să practice buddhismul în următoarea viață dacă nu amestecă Buddha Dharma cu alte practici nebuddhiste?
 
Răspuns: Cei care s-au refugiat în Buddha, Dharma și Sangha dar apoi au început să amestece buddhismul cu practici nebuddhiste își încalcă legămintele de refugiu, mai precis își încalcă legământul de a se refugia în Dharma și deci, nu mai sunt buddhiști și nu mai beneficiază de protecția Buddhașilor și a protectorilor Dharma[1]. Aceștia pierd conexiunea karmică cu Buddhașii deoarece se deconectează de ei și de puterea lor prin faptul că își încalcă legămintele de refugiu.
 
Încălcarea legămintelor de refugiu are mare greutate în a determina viitoarea renaștere, însă totul depinde de detaliile specifice fiecărui individ, de exemplu de cât de mult ponegrește, denigrează ori nu ia în seamă Dharma când amestecă practicile. Probabil că unii amestecă practicile din ignoranță dar sunt în continuare respectuoși față de învățători și Buddhași. În acest caz, karma bună provenită din respect va conta de asemenea în viețile viitoare. Așadar, nu știm niciodată toate amănuntele dar cu siguranță a amesteca practicile buddhiste nu este benefic pentru viața prezentă și cea viitoare.  



[1] Protectorii Dharma sunt zei sau diverse ființe nonumane care s-au convertit la Buddhism și protejează Dharma și pe discipolii lui Buddha. Aceștia sunt protectori neiluminați. Protectorii iluminați sunt cei care au atins Buddheitatea dar se manifestă în diverse moduri de dragul ființelor sensibile.

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate