duminică, 7 ianuarie 2024

Ce este credința falsă?



Un prieten m-a întrebat ce înseamnă expresia ”shinjin fals ori instabil”. Apoi mi-a dat un citat din
Kyogyoshinsho:
 
”Credința (shinjin) nu este sinceră - uneori pare că există iar alteori nu;
Credința nu este unidirecționată, deoarece nu este fermă;
Credința nu este constantă (nu durează), deoarece este amestecată cu (afectată de) alte gânduri.”
 
Răspuns: Mulți cred că au credință (shinjin) dar de fapt nu au. Este foarte ușor de confundat credința în Buddha Amida sau shinjinul, cu un entuziasm trecător și acumularea de cunoștințe Dharma.
Deoarece învățătura noastră e ușor de studiat și înțeles dacă cineva îi dedică suficient timp, cei care știu multe lucruri ori sunt entuziaști față de Jodo Shinshu pot părea a fi oameni credincioși. Unii pot scrie cărți[1] sau articole, traduce multe texte sacre și pot părea că au shinjin. Totuși, la fel cum pomii se cunosc după fructele lor, mai devreme sau mai târziu semnele absenței credinței vor apărea iar acea persoană va nega unele adevăruri de credință, va părăsi Calea ori va simți nevoia să o amestece cu elemente care nu-i aparțin, precum acei adepți falși care amestecă Jodo Shinshu cu Zen, etc
 
A fi mulțumit cu Legământul Principal înseamnă a avea credință; a nu fi mulțumit de Legământul Principal înseamnă a nu avea credință.
Așadar, cei cu un shinjin fals pot avea momente și chiar multe luni de entuziasm când pare că au credință – acesta este sensul cuvintelor uneori pare că există iar alteori nu” din pasajul de mai sus, deoarece vor ajunge într-un punct în care nu vor mai ști dacă se încred sau nu în Buddha Amida. Așadar, credința lor nu este nici fermă și nici constantă (nu durează), fiind adeseori amestecată cu gânduri legate de alte practici – tânjesc să amestece Nembutsu cu ceva ce nu a fost menționat în Legământul Principal.
 
Oricine spune că are credință dar mai târziu abandonează Calea Nembutsu și încrederea exclusivă în Amida nu a avut de fapt, credință niciodată, ci doar entuziasm combinat în unele cazuri cu diverse cunoștințe mai mult sau mai puțin aprofundate. Credința adevărată, odată ce a fost primită, nu poate fi pierdută așa cum spunea Shinran într-una din Scrisorile sale:
 
”În ceea ce privește natura credinței (shinjinului), am fost învățat de Maestrul templului Kuang-ming (Maestrul Shantao) că după ce adevăratul shinjin s-a stabilit în noi, chiar dacă manifestări ale unor falși Buddha care ar lua înfățișarea lui Amida sau Shakyamuni, ar împânzi tot cerul și ar proclama că învățătura lui Shakyamuni și Legământul lui Amida sunt false, nu am avea nicio clipă de îndoială. Asta am propovăduit mereu atâția ani de zile."[2]
 



[1] Lumea e plină de cărți și articole scrise de falși învățători.
[2] Shinran Shonin, Scrisorile tradiției, Scrisoarea a doua.
 


Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate