marți, 9 ianuarie 2024

Tărâmul Pur al lui Buddha Amida este în armonie cu toate ființele

Maestrul Shantao a spus:
 
”Este păcat că ființele sensibile se îndoiesc de ceea ce nu ar trebui să se îndoiască;
Tărâmul Pur este chiar înaintea noastră și mereu în armonie cu noi.
Nu vă întrebați dacă Amida vă va primi sau nu;
mai degrabă întrebați-vă dacă v-ați întors cu toată inima către El.”[1]
 
Comentariu:
 
În Tărâmul Pur este foarte ușor de ajuns. Acesta e sensul cuvintelor ”este chiar înaintea noastră”. Vom ajunge acolo în momentul morții dacă ne-am încrezut în Buddha Amida în această viață. Este ”țara” unde se poate emigra cel mai ușor – fără vize, fără cerințe speciale, doar spunând Numele lui Amida cu credință și dorindu-ne să ne naștem acolo.
 
Fiind ușor de atins, Tărâmul Pur este în armonie cu toate ființele pentru că oricine poate ajunge acolo indiferent că este virtuos sau păcătos. Armonia înseamnă accesibilitate, adică nimic din ceea ce se găsește în mintea noastră ignorantă nu poate împiedica nașterea acolo. Așadar, să nu vă îndoiți de capacitatea lui Buddha Amida de a vă salva, ci să vă întrebați dacă aveți într-adevăr credință în El. A-ți întoarce inima către El înseamnă a abandona orice încredere în puterea personală și a te încrede complet în Puterea lui Amida. Din moment ce El este cel care a manifestat Tărâmul Pur, puteți merge acolo doar prin puterea lui. O minte neiluminată nu poate crea în ea însăși cauza nașterii în tărâmul iluminat al lui Amida.
 
 


[1] Master Shan-tao citat de Shinran în Kygyoshinsho, The Collected Works of Shinran, Shin Buddhism Translation Series, Jodo Shinshu Hongwanji-ha, Kyoto, 1997, p.238
 


Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate