joi, 6 iunie 2024

Cuvinte ale Maestrului Rennyo utile celor care nu se pot abține de la carne


Rennyo Shonin a spus într-una din Scrisorile sale:
 
”Punctul esenţial al minţii stabilite în tradiţia noastră nu se află în abţinerea de la gânduri negative sau în împiedicarea apariţiei ataşamentelor şi a gândurilor iluzorii.
Putem fi în continuare negustori, servitori, vânători sau pescari. Dacă conştientizăm pe deplin că Legământul Principal al lui Tathagata Amida promite să salveze astfel de fiinţe fără niciun merit precum noi înşine, absorbite de dimineaţa şi până seara în ocupaţiile noastre cotidiene şi amăgite de influenţa karmei noastre negative şi dacă ne încredem din toată inima în Legământul plin de compasiune al lui Buddha Amida fără să întreţinem nicio îndoială şi fiind ferm convinşi de eliberarea noastră din moment ce această trezire a credinței este sinceră, vom fi cu siguranţă salvaţi de Tathagata.” 
 
Îmi este foarte clar când citesc această scrisoare că Buddha Amida ne salvează fără să țină cont dacă suntem sau nu vegetarieni, ori chiar vânători și pescari. Așa cum știți, vânătorii și pescarii erau considerați cei mai de jos oameni, ființe cărora le lipsesc semințele (cauzele) Buddheității și deci care nu au nicio speranță să atingă vreodată eliberarea din nașterile și morțile repetate. 
”Negustori” poate implica de asemenea, vânzarea de carne. Toate aceste activități, deși lipsite de compasiune și neîncurajate de niciun Buddha, nu sunt un obstacol în calea nașterii în Tărâmul Pur. De ce? Pentru că ne naștem acolo datorită Puterii lui Amida iar nu capacităților noastre spirituale. Nu noi suntem cauza nașterii noastre în Tărâmul Pur.
 
Oamenii se angajează în diverse activități rele din cauză că mințile lor sunt pline de iluzii și atașamente, de pofta de carne și diverse alte obiecte ale dorinței – absorbite de dimineaţa şi până seara în ocupaţiile noastre cotidiene şi amăgite de influenţa karmei noastre negative”. Datorită faptului că nu avem ”niciun merit”, suntem salvați de Amida. În această lume plină de confuzie luptăm în fiecare zi pentru supraviețuire și îi rănim adeseori pe ceilalți, chiar și fără să știm. Nu există nimic bun în noi care să ne poată salva din nașterile și morțile repetate.
 
Când înțelegem profund faptul că suntem ființe fără niciun merit și că Buddha Amida a făcut Legământul său Principal în mod special pentru noi, putem încrede ”din toată inima” în El și putem fi salvați. Shinjin (credința) este ”punctul esenţial al minţii stabilite în tradiţia noastră”  care ” nu se află în abţinerea de la gânduri negative sau în împiedicarea apariţiei ataşamentelor şi a gândurilor iluzorii”. Așadar, shinjin nu are nimic de-a face cu vreo capacitate morală și spirituală. Ne naștem în Tărâmul Pur nu pentru că am avea compasiune față de celelalte ființe, ci pentru că Buddha Amida are Compasiune față de noi.
 
Această scrisoare a Maestrului Rennyo este foarte importantă. Ea NU trebuie înțeleasă în sensul că ne-ar încuraja să mâncăm carne, să ne câștigăm existența din uciderea ființelor ori alte activități dăunătoare de la care ar trebui să încercăm să ne abținem, ci arată salvarea necondiționată oferită de Buddha Amida care privește toate ființele ca pe copii lui bolnavi și aflați într-o nevoie disperată de ajutor.
Jodo Shinshu nu ține cont de așa-zisul ”potential bun” inerent în oameni. De fapt, nu crede că ar mai exista așa ceva în această ultimă epocă a Dharmei. El nu neagă preceptele ci atrage atenția că trăim într-o eră în care acestea sunt imposibil de respectat în adevăratul lor spirit. Așadar, Jodo Shinshu nu pierde timpul scurt pe care-l avem la dispoziție insistând și explicând practicile virtuoase buddhiste, ci aplică medicamentul cel mai eficient și mai direct – credința în Buddha Amida care duce rapid la evadarea din mizeria samsarei.
Jodo Shinshu este religia unui Părinte care își salvează copii de ei înșiși, care îi iubește și îi cheamă pe toți la El, indiferent cât ar fi de răi.


Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate