marți, 4 iunie 2024

Rămâi cu Buddha Amida


Întrebare:
Josho, am nevoie de ajutorul tău în ceea ce privește prezența sau absența shinjinului (credinței). Știu că nu am un shinjin stabil, chiar dacă îmi doresc asta. Urmez Amida Dharma de ceva timp dar din când în când o iau razna și mă bate gândul că probabil o altă Cale este mai potrivită pentru mine. Atunci încerc să urmez altceva și ajung din nou la acel moment în care realizez că nu pot reușii să am niciun fel de progres spiritual prin propriile eforturi și că am nevoie de Amida. Și atunci.... mă întorc din nou la Amida.
Din punct de vedere intelectual cred în existența lui Buddha Amida și a Tărâmului său Pur și vreau să ajung acolo dar e limpede că mă confrunt cu un fel de blocaj emoțional sau de altă natură care mă împiedică să am o credință stabilă și să am experiența prezenței vii a lui Amida în viața mea. Care este sfatul tău?
 
Răspuns: Când te bate gândul de a pleca spre o altă Cale, doar nu-l urma. Lasă-l în pace, ignoră-l. Ia decizia definitivă de a rămâne cu Buddha Amida indiferent ce gânduri ți-ar apărea în minte.
 
Gândurile vin și pleacă, asemenea norilor de pe cer. Asta e natura lor. Ele nu au putere dacă noi nu le-o oferim. Dacă le lași pur și simplu să vină și să plece, fără să te focalizezi asupra lor, vor dispărea de la sine dar dacă le acorzi atenție vor crește din ce în ce mai mult și te vor influența să iei decizii proaste. 
Decide pur și simplu că vei rămâne cu Amida. Nu există vreo soluție specială de a rezolva problemele lumești sau spirituale, în afară de a le abandona. Așadar, lasă-le în pace și rămâi cu Amida.
Apoi, în ceea ce privește acel blocaj emotional care crezi că te împiedică să ai o credință stabilă – abandonează ideea de a aștepta ca un blocaj emotional sau orice altă problemă să dispară. Abandonează ideea că ceva trebuie să dispară și altceva trebuie să rămână. Încetează să mai aștepți experiențe și senzații speciale legate de Amida ca o prezență vie în viața ta. Buddha Amida este într-adevăr, o prezență vie în viața noastră doar că nu-l putem vedea ori simți așa cum ne dorim noi deoarece nu suntem Buddhași! Ființele neiluminate nu pot recunoaște un Buddha nici dacă s-ar afla înaintea lor în fiecare zi, așa cum face Amida.
Este inutil să te îngrijoreze vreun blocaj emotional care te-ar împiedica să ai vreo experiență cu Amida ori o credință stabilă. Este absolut normal pentru un om obișnuit să aibă parte de diverse probleme emoționale și blocaje iar asta nu are de ce să te îngrijoreze! Shinjin este doar o credință simplă e decizia de a te încrede în Buddha Amida că te va duce în Tărâmul lui Pur la fel cum decizi să lași un mecanic bun să-ți repare mașina ori un instalator să-ți aranjeze țevile prin casă. La fel cum ai încredere într-un mecanic să-ți repare mașina, poți decide să ai încredere că Amida te va duce în Tărâmul lui Pur. Credința (shinjin) NU este ceva extraordinar și nu implică neapărat vreo senzație specială. Credința co-există cu patimile noastre oarbe, cu stările emoționale exaltate sau proaste, bune sau rele, cu blocajele pe care le avem, deoarece credința NU este satori (Iluminare). Amida nu a promis că ne va repara problemele noastre emoționale în această viață, ci doar că ne va pune în stadiul de nonretrogresiune pentru nașterea în Tărâmul Pur.
 
Abandonează tendința minții tale de maimuță de a sări dintr-un copac în altul – de a schimba căile precum ciorapii și încetează să mai aștepți să se întâmple ceva special în legătură cu shinjin. Credința stabilă este a ști și a crede că Amida te va duce în Tărâmul său Pur. Atât imp cât accepți existența lui Buddha Amida și a Tărâmului său Pur și îți dorești să mergi acolo, doar ai încredere că Amida își va ține promisiunea. Lasă-l să te ducă în Tărâmul Pur și nu te mai aștepta ca credința să fie însoțită neapărat de senzații și stări speciale ale minții. Așa cum spunea Shinran Shonin, motivul pentru care nu-l vedem pe Amida ori Lumina lui este că avem (suntem limitați de) iluzii și patimi oarbe:
 
”Deși sunt mereu îmbrățișat de Lumina lui Amida,
patimile mele rele mă împiedică să o percep și să o văd,
însă această Lumină plină de Compasiune nu încetează să strălucească
asupra mea."[1]
 
Credința stabilă înseamnă a ști că Amida există și că te va duce în Tărâmul său Pur. Nimic mai mult! A avea experiențe și stări speciale nu este important. A ști că Buddha Amida există și că te va duce în Tărâmul său Pur este tot ceea ce contează.



[1] Kyogyoshinsho – On Teaching, Practice, Faith, and Enlightenment,chapter II, translated by Hisao Inagaki, Numata Center for Buddhist Translation and Research, Kyoto, 2003, p. 80
 


Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate