sâmbătă, 22 decembrie 2018

O întrebare despre credință și Iluminarea lui Buddha Amida


Maestrul Rennyo
Întrebare: Amida a atins Buddheitatea pentru noi toți când a devenit Iluminat.”Shinjin” este pur și simplu a conștientiza și a fi profund convinși de acest lucru, ceea ce ne face să recităm Namo Amida Butsu în semn de recunoștință. Vreau să știu dacă această înțelegere contrazice învățătura Jodo Shinshu.

Răspuns: Shinjin (credința) NU presupune doar a fi convinși de faptul că Amida a atins Buddheitatea. Bineînțeles, Amida a atins Buddheitatea pentru a salva toate ființele, dar asta nu e suficient. Toți Buddha au atins Buddheitatea și vor să ne salveze dar asta nu înseamnă că suntem salvați doar pentru că Buddhașii sunt Iluminați sau Treziți. Trebuie să alegem și să urmăm una din metodele prescrise de diverșii Buddha în cazul în care dorim să atingem noi înșine Iluminarea. Buddha numit Amida a spus în Legământul său Principal că trebuie să ne încredem în El, să rostim Numele lui cu credință și să dorim să renaștem în Tărâmul său Pur.
Ne putem gândi nonstop la faptul că Amida a atins Buddheitatea, dar dacă nu dorim să ne naștem în Tărâmul lui Pur și nu ne încredem în El pentru a merge acolo, înseamnă că nu avem credință și că nu vom atinge acea destinație după moarte. Uite un exemplu din viața de fiecare zi. Să zicem că vi pe la mine cu mașina și îmi ceri să te însoțesc într-o călătorie până la vila ta de vacanță. Nu e suficient să îmi arăți mașina sau să-mi vorbești despre casa ta minunată. Trebuie ca eu să intru în mașina ta și să accept să fiu dus acolo de către tine. În cazul nostru, a intra în mașină și a mă lăsa dus de către tine la casa ta de vacanță (Tărâmul Pur) este credința (shinjin). De asemenea, este Namo Amida Butsu - expresia credinței și a recunoștinței, ceva de genul, ”mulțumesc/accept cu recunoștință”. Iată, în câteva imagini sugestive cum funcționează salvarea oferită de Buddha Amida.

Maestrul Rennyo a contracarat în Scrisorile sale[1], o viziune greșită cumva asemănătoare cu cea exprimată de tine:

”Există în zilele noastre printre cei care practică Nembutsu în regiunea aceasta, unii care folosesc cuvinte ciudate, spunând că acestea exprimă modalitatea prin care cineva atinge credința și care au pretenția că sunt foarte buni cunoscători a ceea ce înseamnă credința tradiției noastre. După ei, ‘Credința înseamnă a nu uita bunăvoința lui Amida care a stabilit nașterea noastră în Tărâmul Pur când a atins Iluminarea, în urmă cu zece kalpa‘. Aceasta este o mare greșeală. Deoarece chiar dacă ei știu totul despre Iluminarea lui Tathagata Amida, aceasta nu le este de niciun folos dacă nu reușesc să înțeleagă semnificația credinței Puterii Celuilalt care asigură nașterea noastră în Tărâmul Pur. 

 De aceea, de acum înainte, voi toți ar trebui în primul rând să înțelegeți pe deplin ce înseamnă adevărata credință a tradiției noastre. [...]
Așadar, cum să înțelegem credința? Pentru început, lepădați-vă de toate celelalte practici și bazați-vă cu hotărâre pe Tathagata Amida. Nu vă gândiți la nicio zeitate ori la alți Buddhași, ci doar refugiați-vă cu sinceritate doar în Amida iar atunci Tathagata vă va îmbrățișa cu lumina Sa și nu vă va părăsi niciodată. Aceasta este modalitatea prin care credința este pe deplin stabilită.
După ce ați înțeles acest lucru, amintiți-vă că Nembutsul vostru este pentru a vă exprima recunoștința pentru bunăvoința lui Tathagata Amida care vă acordă credința Puterii Celuilalt.

Aceia care au această înțelegere pot fi numiți practicanți Nembutsu în care credința a fost definitiv stabilită.”[2]

Expresia ”credința înseamnă a nu uita bunăvoința lui Amida care a stabilit nașterea noastră în Tărâmul Pur când a atins Iluminarea, în urmă cu zece kalpa” seamănă destul de mult cu ce ai spus tu: ”Amida a atins Buddheitatea pentru noi toți când a devenit Iluminat. 'Shinjin'este pur și simplu a conștientiza și a fi profund convinși de acest lucru”.
Sper că acum totul este clar. Credința este a ne ”baza cu hotărâre”  și a ne refugia, așa cum a spus Rennyo, refugiați-vă cu sinceritate” și nu doar a fi convinși că Amida a atins Buddheitatea pentru noi. Dacă nu ne refugiem efectiv în Buddha Amida totul este în zadar.

Amida nu s-a oprit la atingerea Buddheității, ci a manifestat un Tărâm Pur (Sukhavati) și a făcut un Legământ în care ne-a spus foarte clar ce avem de făcut dacă vrem să ajungem acolo după moarte – să ne încredem în El, să rostim Numele lui (rostirea și credința sunt la fel, deoarece adevărata rostire a Numelui este expresia credinței) și să ne dorim să mergem acolo.
Honen, Shinran și Rennyo au insistat mereu pe faptul că trebuie să fim în acord cu Legământul Principal iar în acest Legământ NU este spus nimic de genul: ”ființele se vor naște în Tărâmul meu știind că am atins Buddheitatea pentru binele lor”.
Dacă nu ne bazăm cu hotărâre și nu ne refugiem cu sinceritate doar în Amida, așa cum a spus Rennyo în pasajul citat mai sus, faptul ca Amida este un Buddha rămâne o simplă informație care nu are niciun efect pentru salvarea noastră.

articol recomandat pe aceeași temă: 




[1] Scrisoarea a 13-a, fascicolul 1.
[2] Rennyo Shonin Ofumi: The Letters of Rennyo, translated from the Japanese (Taisho, Volume 74, Number 2668) by Ann T. Rogers and Minor L. Rogers, Numata Center for Buddhist Translation and Research, Berkeley, California, 1996, p.26

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate