luni, 24 octombrie 2016

Câteva elemente ale credinței autentice în Buddha Amida


Întrebare:
Mulțumesc pentru răspunsul tău legat de ascultarea corectă a Dharmei despre Buddha Amida. Te rog, poți să faci o listă cu cele mai importante elemente ale credinței (shinjin)?

Răspuns:
A avea credință autentică în Buddha Amida înseamnă:
- a accepta (ad litteram) existența lui Buddha Amida și a Tărâmului Său Pur.  Am explicat asta în textul meu, Dacă Legământul lui Buddha Amida este adevărat. Te rog, citește-l cu atenție. Dacă nu acceptăm existența lui Buddha Amida nu există credință adevărată, salvare adevărată și nici naștere în Tărâmul Său Pur. Chiar și un copil poate înțelege această logică simplă.
- a dori să atingi Iluminarea perfectă/Buddheitatea
- a dori să te naști în Tărâmul Pur al lui Buddha Amida pentru a atinge Iluminarea/Buddheitatea
- a avea dubla convingere profundă (nishu jinshin):
1) a ști că ești o ființă limitată, plină de atașamente și defecte karmice grave, incapabil să atingi Buddheitatea prin puterea ta personală
2) a ști că doar Buddha Amida te poate salva prin Puterea Legământului Său, fără să ceară nimic de la tine
- a renunța la transferul așa ziselor tale merite personale către nașterea în Tărâmul Pur sau către atingerea Iluminării și a te baza total pe transferul de merit de la Buddha Amida către tine; a ști că ideea meritelor personale este iluzorie și că doar meritele lui Buddha Amida sunt reale și efective în salvarea ta 
- a accepta fără nicio îndoială Legământul Principal al lui Buddha Amida și a te încrede în El
- a ști că ești salvat de Buddha Amida și că te vei naște în Tărâmul Lui Pur după moarte
- a accepta că nașterea în Tărâmul Pur are loc după moarte
- a rosti Numele lui Buddha Amida. Rostirea Numelui Său merge mână în mână cu credința în El. Astfel, adevărata rostire a Numelui este atât expresia credinței, cât și a recunoștinței că ești salvat așa cum ești de Buddha Amida[1]
- a nu amesteca nembutsu și devoțiunea față de Buddha Amida cu alte credințe și practici dinauntru sau dinafara Dharmei lui Buddha. De exemplu, un adevărat credincios al lui Amida nu va avea credință în (și nici nu se va baza pe) ”dumnezeul” monoteiștilor (click aici pentru a înțelege de ce) și nici în alți zei sau spirite ale diferitelor religii.

Elementele de mai sus reprezintă mintea/inima încrezătoare (shinjin). Ele apar natural într-o ființă care se încrede în Buddha Amida.
Orice altceva, precum a avea o minte calmă sau concentrată în viața de fiecare zi, a fi virtuos ori nevirtuos, a avea sau nu diverse experiențe mistice etc, nu are absolut nicio importanță în ceea ce privește credința în Buddha Amida. Am scris de-a lungul timpului câteva texte despre ce NU este credința:


Te rog, studiază-le cu atenție și bucură-te de Compasiunea necondiționată a lui Buddha Amida.

Namo Amida Butsu

- scrisoare către un prieten-

[1] Când cineva are credință (shinjin), este convins de faptul că Buddha Amida și Tărâmul Său există iar că promisiunea făcută în Legământul Său Principal este adevărată. De aceea, el se încrede pur și simplu în Buddha Amida și dorește să se nască în Tărâmul Său după moarte. A rosti "Namo Amida Butsu" mai rar sau mai des înseamnă exact asta - "mă încred în Buddha Amida/mă refugiez în Buddha Amida; vreau să merg în Tărâmul Său Pur". De asemenea, înseamnă: "Mulțumesc Buddha Amida pentru că mă salvezi și mă duci în Tărâmul Tău Pur la sfârșitul acestui trup iluzoriu".

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- ÎNVĂŢĂTURI BUDDHISTE JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Google+ Followers

Persoane interesate

Copyright © Cirlea Gheorghe Adrian