vineri, 24 ianuarie 2014

Buddhismul NU este doar meditaţie!

Diferitele tipuri de meditaţie din buddhism îşi au, bineînţeles, originea în învăţăturile lui Buddha Shakyamuni (Buddha istoric), însă meditaţia nu a fost singurul lucru predat de el. Problema este că în timpurile noastre mulţi au tendinţa de a accentua prea mult asupra meditaţiei, afirmând chiar că buddhismul însuşi nu este altceva decât meditaţie. De fapt, buddhismul este calea de a atinge Buddheitatea – eliberarea din naştere şi moarte pentru noi şi ceilalţi iar meditaţia este doar o metodă printre alte metode şi în nici un caz cea mai bună pentru toţi.

Din tot ce a propovăduit Buddha, doar calea credinţei simple în Amida este o învăţătură universală, deoarece toate fiinţele, indiferent de capacităţile lor, o pot urma. În opinia mea, a defini buddhismul drept meditaţie nu este deloc un lucru bun iar acceptarea şi răspândirea acestei definiţii îi împiedica pe mulţi posibili adepţi care nu pot practica meditaţia, să asculte singura Dharma care îi poate salva din naşterile şi morţile repetate. Mara, demonul celest al amăgirilor, joacă mai ales acum acest joc pervers cu minţile practicanţilor, accentuînd asupra meditaţiei într-un timp în care nimeni nu prea mai poate obţine Eliberarea prin ea. În această epocă din urmă a Dharmei (mappo) lumea este plină de falşi sfinţi care ating Nirvane iluzorii şi care au false realizări spirituale, practicând ceva ce este cu mult dincolo de puterea lor personală.

*
articole pe aceasta temă:

„Cele trei epoci Dharma”

„Jodo Shinshu  - singura Cale efectivă în această ultimă epocă Dharma”


Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate