luni, 17 decembrie 2018

”Buni” pentru nașterea în Tărâmul Pur

statuie cu Buddha Amida
în biblioteca Amidaji

Întrebare: Am găsit expresia ”bărbați buni și femei bune” într-un pasaj din Mica Sutră. Ar trebui să devin un ”om bun” ca să renasc în Tărâmul Pur? Nu sunt erudit, așa că oferă-mi te rog, un răspuns simplu, fără să intri în detalii dificile.

Răspuns: De fapt, expresia pe care ai găsit-o în acel pasaj este ”bărbații buni și femeile bune care au credință”.
Care au credință este elementul cheie al acestei expresii și trebuie să te bazezi pe el pentru a înțelege întregul pasaj:

”Sariputra, acele ființe care au aspirat deja, aspiră acum sau vor aspira să se nască în Tărâmul lui Buddha Amida, toți se află în stadiul de non-retrogresiune și vor atinge suprema și perfecta Iluminare. Ei s-au născut deja, se nasc ori se vor naște în acel tărâm. Așadar, Sariputra, toți bărbații buni și femeile bune care au credință, să aspire să se nască în acel tărâm."[1]

”Bărbații și femeile care au credință” sunt ”buni” nu pentru că trebuie să fie virtuoși ca o cerință pentru nașterea în Tărâmul Pur, ci pentru că li se oferă virtuțile perfecte și meritele karmice infinite ale lui Buddha Amida prin intermediul credinței. Cu alte cuvinte, Amida este cel care îi face buni (potriviți) pentru nașterea în Tărâmul Pur, adică le oferă tot ceea ce este necesar din punct de vedere karmic pentru a se naște acolo.

Așadar, ”credința” (shinjin) este înțelesul implicit și esența acestui pasaj. Fără a ne baza pe Puterea lui Buddha Amida nu putem merge în Tărâmul Pur deoarece ”bunătatea” noastră sau așa zisele ”virtuți” pe care credem că le avem nu sunt suficiente pentru a atinge acest scop. Dar dacă bărbații și femeile se încred în Buddha Amida atunci se află în stadiul de non-retrogresiune în această viață iar în momentul morții renasc în Tărâmul Pur unde ating ” suprema și perfecta Iluminare”.

Așadar, în loc să ai senzația că trebuie să te străduiești să meriți să te naști în Tărâmul Pur ori să fi demn de așa ceva, mai bine te încrezi în Buddha Amida și îl lași pe El să te ducă acolo.



[1]  Buddha Shakyamuni - Mica Sutră despre Buddha Amida (Amidakyo)


Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate