luni, 24 decembrie 2018

Nu te îngrijora de salvarea celor dragi ție

Întrebare: Sunt îngrijorat de faptul că rudele mele în viață dar mai ales cele care au murit nu au avut credință în Buddha Amida. Cine știe prin ce suferințe trec ele acum sau vor trece în diferite stări de existență samsarice, mai ales dacă au renăscut în zonele de jos sau chiar în iad. De asemenea, sunt îngrijorat că va dura mult timp până când voi atinge eu însumi nașterea în Tărâmul Pur și-i voi putea ajuta.

Răspuns: Nu putem ști cu adevărat ce devin ceilalți după moarte. Bineînțeles, dacă nu au avut credință în Buddha Amida în timpul acestei vieți nu vor renaște în Tărâmul Pur pentru a atinge Iluminarea acolo. Însă asta nu înseamnă că vor merge neapărat în iad. Adevărul este că nu avem cum să știm ce fel de karma s-a manifestat în timp ce erau în bardo (starea intermediară dintre moarte și viitoarea renaștere).

De asemenea, ceea ce noi numim ”timp” face parte din experiența iluzorie a ființelor și minților neiluminate. Acum pare că timpul se scurge încet dar, de fapt, viața umană și deci viața ta, este foarte scurtă în comparație cu a celor din iaduri sau din alte zone de existență. În unele tărâmuri o singură zi sau o oră înseamnă o mie de ani omenești sau chiar mai mult. Maestrul Genshin a explicat asta în Ojoyoshu[1]. Așadar, este inutil să ne gândim la astfel de lucruri din moment ce întreaga ta viață poate fi doar câteva minute sau secunde pentru ei!

De aceea, este mai bine să te concentrezi pe ceea ce poți face acum – să te bucuri de Nembutsul credinței, să asculți Amida Dharma, etc, și să fi mulțumit de faptul că în numai o oră sau câteva minute și secunde în alte zone de existență, vei merge după cei pe care îi iubești și care au murit înaintea ta. De asemenea, bucură-te de faptul că Buddha Amida însuși face mereu tot ceea ce poate pentru a-i aduce mai aproape de El. Acest aspect este foarte important. Amida știe fiecare ființă la modul personal și are pe fiecare dintre noi permanent înaintea ochilor lui. De exemplu, El a muncit mult de-a lungul nenumăratelor tale vieți să te aducă din ce în ce mai aproape de El și iată-te acum aici, în această viață, încrezându-te în El după ce ai întâlnit Dharma lui prin eforturile mesagerilor săi credincioși.

Te rog, aduți aminte că ființele pe care le iubești nu sunt doar în planul tău de salvare, ci mai ales în planul lui Amida! Buddha Amida nu așteaptă să atingi tu Iluminarea în Tărâmul său Pur ca să le ajuți – El încearcă să le ajute în diverse moduri chiar ACUM, în timp ce vorbim. Nu e decât o chestiune de timp până când aceștia vor deveni suficient de deschiși față de El și să se încreadă în Legământul lui Principal. Probabil (cine știe?) într-un alt loc de existență, unele din rudele tale au întâlnit deja Amida Dharma și au primit credința! Există multe universuri cu aceleași șase zone de existență ca ale noastre, inclusiv oameni, așa că nu se știe niciodată!

Înțelegând aceste lucruri, poți să nu te mai îngrijorezi și să te bucuri de viața ta întru Nembutsu și să faci ceea ce poți cu timpul pe care îl mai ai până ajungi în Tărâmul Pur. Dacă continui să fi un credincios al lui Amida, alții (rude, prieteni, etc) vor vedea asta și probabil vor avea o schimbare a inimii chiar în timpul acestei vieți. Iar dacă nu, ți-o spun din nou, nu te îngrijora! Buddha Amida nu va înceta să lucreze pentru salvarea fiecărei ființe până când samsara va deveni goala.  





[1]  De exemplu, Maestrul Genshin a făcut următoarea comparație: ”O sută de ani omenești reprezintă o zi și o noapte în Toriten (al doilea din cele șase ceruri ale zeilor din Lumea Dorinței) iar în acest tărâm viața durează o mie de ani, însă durata vieții în Toriten este echivalentă cu doar o zi și o noapte în iadul Funiei Negre iar aici viața durează o mie de ani.” Așadar, dacă întreaga viață a zeilor din Toriten nu e decât o zi și o noapte în iadul Funiei Negre, atunci mai multe mii de ani omenești abia echivalează câteva minute ori secunde în același iad!

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate