joi, 11 ianuarie 2024

Nu ne bazăm pe legăminte personale, ci pe Legământul Principal al lui Buddha Amida

Click here for the English version

Auzim adeseori ideea că e nevoie să facem un legământ pentru a renaște în Tărâmul Pur. Asta se zice de obicei sub influența diverselor grupări buddhiste chinezești ale Tărâmului Pur care pun foarte mult accentul pe puterea personală, concept respins în școala noastră.

O spun cu hotărâre și vă rog să ascultați cu atenție. Nu e nevoie să facem niciun legământ personal pentru a ne naște în Tărâmul Pur deoarece nașterea acolo NU depinde de puterea personală, ci de Puterea lui Buddha Amida. Acest aspect este foarte important – te poți naște în Tărâmul Pur prin Puterea lui Buddha Amida iar NU prin puterea personală! Legămintele pe care tu le faci au importanță ZERO. Tot ceea ce contează este să abandonezi orice idee de putere personală și să te încrezi total în Buddha Amida. 

În Legământul său Principal (al-18-lea Legământ), Amida a menționat trei condiții pentru a te naște în Tărâmul său Pur: ”spune Numele meu, încrede-te în mine și dorește-ți să te naști în Tărâmul meu”. Nu a zis că trebuie să faci vreun legământ ori să transferi vreun merit! Așadar, dacă îndeplinim cele trei cerințe simple de mai sus din Legământul său Principal, devenim conectați din punct de vedere karmic la Puterea lui Amida și suntem asigurați de nașterea în Tărâmul Pur.

Școala Jodo Shinshu este școala Legământului Principal, a încrederii totale și exclusive în Buddha Amida. Nimic din ceea ce aparține minții noastre neiluminate nu ne poate aduce mai aproape de Tărâmul Pur. Doar Puterea lui Amida și Legământul său Principal sunt demne de încredere. Vom ajunge în Tărâmul său Pur pentru că Amida a făcut Legământ că ne va duce acolo dacă ne încredem în El și rostim Numele lui cu credință iar NU pentru că am face noi vreun legământ personal ori pentru că am transfera vreunul din ”meritele/virtuțile” noastre jalnice către acest scop.

Promisiunile și legămintele făcute de mințile neiluminate nu au nicio valoare, în timp ce Legământul lui Amida este totul pentru noi.

Namo Amida Bu

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate