joi, 25 noiembrie 2010

Informaţii utile despre buddhismul Jodo Shinshu în România


Iată câteva informaţii, pe scurt, cerute de cititorii acestui blog de-a lungul timpului:

-         Asociaţia Buddhistă Jodo Shinshu din România este o umbrelă juridică pentru activităţile de răspândire a buddhismului Jodo Shinshu în România. Aceasta înseamnă că ne folosim de ea numai în cazuri de strictă necesitate, cum ar fi relaţia cu Uniunea Buddhistă Europeană, când închiriem săli pentru conferinţe, etc.
-         Comunitatea buddhistă Jodo Shinshu din România pe care o păstoresc şi care se află sub umbrela juridică a acestei asociaţii este compusă din membri care se declară buddhişti Jodo Shinshu, primesc o ceremonie de refugiere (kieshiki) din partea mea sau/şi ritul de confirmare (kikyoshiki) de la Patriarhului tradiţiei noastre. Membrii acestei comunităţi (sangha) respectă regulile dojoului. Nerespectarea lor atrage excluderea din comunitate.
-         Această comunitate este parte integrantă a şcolii buddhiste Jodo Shinshu (ramura Hongwanji-ha), fondată în anul 1224 de Shinran Shonin. Templul principal al școlii noastre este Nishi Hongwanji din Kyoto. Templul și sediul principal al comunității noastre este Amidaji
-         Liderul şi învăţătorul acestei comunităţi din România sunt eu. În Jodo Shinshu rolul unui învăţător este doar acela de ghid sau călăuză pe Cale şi nu are nici o legătură cu gurul din buddhismul tibetan sau maestrul din Zen ori alte şcoli buddhiste.
-         Conducerea comunităţii Jodo Shinshu din România păstorită de mine este ierarhică. Aceasta înseamnă că toate deciziile sunt luate sau aprobate de mine.
-         Nu sunt plătit pentru activitatea mea de preot şi învăţător. Nu am salariu. Da, primesc din când în când donaţii din partea diferitelor persoane şi asociaţii, însă fondurile sunt extrem de limitate.
-         Nu există taxe pentru calitatea de membru şi pentru nici una din activităţile organizate de comunitatea Jodo Shinshu din România şi centrele noastre.
-         Întâlnirile pentru practică și învățătură au loc la templul Amidaji. Vizitatorii pot primi cazare pentru câteva zile. Citiți aici condițiile de cazare și vizitare
-         Da, există şi alte persoane de naţionalitate română care au primit ordinaţia de preot (tokudo) în tradiţia Jodo Shinshu (Hongwanji-ha), însă ele nu aparţin de Amidaji sau de comunitatea pe care o păstoresc. Aceste persoane fie locuiesc în străinătate, fie nu sunt recunoscute de mine ca şi colaboratori demni de încredere.
-         Deşi în comunitatea Jodo Shinshu internaţională suntem mulţi membri (preoţi si laici), cu toţii aparţinând de templul mamă Nishi Hongwanji şi având aceeaşi conducere patriarhală, diversele grupuri se bucură de o foarte mare autonomie în plan organizatoric şi misionar.
-         Cu toate că, oficial, toate aceste grupuri aderă la învăţătura Jodo Shinshu, practic vorbind, noii veniţi se confruntă adeseori cu un haos doctrinar ce nu îi ajută deloc în înţelegerea învăţăturii. Altfel zis, cam toată lumea spune ce vrea şi aplică eticheta „Jodo Shinshu” pe multe idei şi opinii personale, unele dintre ele ne-având nimic în comun cu învăţătura din canonul tradiţional. De aceea, recomand practicanţilor serioşi să studieze în primul rând scrierile sacre, sutrele şi comentariile maeştrilor şi cu mare precauţie diversele cărţi ale autorilor moderni, selectând cu grijă învăţătura autentică de opiniile şi ideile personale ale scriitorilor. Pentru a înţelege mai bine în ce constă acest haos doctrinar de care vorbesc, studiaţi cu atenţie categoria „Interpretări greşite ale învăţăturii Jodo Shinshu” de pe acest blog.
-         Din păcate, nu există o intervenţie centrală, oficială, din partea conducerii şcolii Jodo Shinshu (ramura Hongwanji-ha) pentru prevenirea şi stoparea acestor înţelegeri greşite, ceea ce înseamnă că fiecare trebuie să discearnă singur, prin comparaţie, studiind textele sacre, ceea ce este învăţătură autentică de opiniile personale ale diferiţilor autori moderni. De asemenea, trebuie să fie atent cărui grup şi învăţător i se alătură pentru că, repet, deşi unele aparţin oficial de Hongwanji, pot adera totuşi la înţelegeri diferite ale învăţăturii. 

2 comentarii:

Razvan G spunea...

Doar sa semnalez o chestiune minora.
In paragraful "Vă rog, citiţi GHIDUL de pe acest blog înaintea unei întâlniri cu mine." link-ul duce catre o pagina inexistenta.

Josho Adrian Cirlea spunea...

Multumesc, Razvan!
Am rezolvat problema.
Daca mai vezi vre-o neregula pe undeva, te rog, nu ezita sa o semnalezi.

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate