vineri, 22 aprilie 2022

Mai multe perspective (porți) Dharma

La fel cum ne putem uita la un obiect din mai multe unghiuri, există diferite prezentări ale Dharmei. Perspectiva școlii noastre se bazează pe Legământul Principal al lui Buddha Amida, pe Marea Sutră propovăduită de Shakyamuni (Buddha istoric), pe scrierile lui Honen, Shinran, Rennyo, etc, dar în primul rând pe Legământul Principal care este alfa și omega pentru noi. Așadar, în anumite aspecte vedem lucrurile diferit față de Calea Zen, Theravada sau Vajrayana. Toate aceste perspective sunt bune și folositoare deoarece se bazează pe învățăturile aceluiași Buddha Shakyamuni care a apărut în planul nostru de existență acum 2500 ani. De aceea numai un Buddha poate avea o perspectivă perfectă și completă asupra tuturor învățăturilor și metodelor Dharma asemenea unuia care poate privi un obiect din toate unghiurile în același timp – de sus, dreapta, stânga, din față, din spate, din interior, etc    

Diversele Porți Dharma au fost oferite ființelor neiluminate (samsarice) pentru ca ele să aibă un punct de pornire și o modalitate de a intra în ceea ce este imposibil de înțeles cu mințile noastre limitate. Poarta Dharma a Tărâmului Pur (Jodo Shinshu) nu ne poate oferi toate perspectivele în același timp ci doar una singură pe care ne putem baza până atingem Iluminarea perfectă și putem înțelege totul. Oamenii de pe diverse Căi ezoterice s-ar putea uita amuzați la limbajul și explicațiile pe care le folosim pe Poarta Dharma a Tărâmului Pur și să le considere copilărești dar asta nu înseamnă că această Poartă nu este autentică. Poate că explicațiile Căii Tărâmului Pur nu sunt suficient de profunde pentru gusturile lor, însă pe acest drum către tărâmul iluminat al lui Buddha Amida nu este nevoie de nimic altceva, așa că explicațiile respective sunt făcute special pentru a ajuta mințile noastre limitate să-și atingă scopul. Pe Calea Tărâmului Pur lucrurile sunt menite să fie explicate cât mai simplu cu putință pentru ca și idiotul satului să le poată înțelege și să se încreadă în Amida.

Prea simplu sau prea descriptiv nu înseamnă fals, ci indică spre Poarta pe unde oricine poate intra dacă este suficient de smerit și deschis încât să accepte ajutorul oferit de Amida. 

Namo Amida Bu

 

 

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate