Întrebare: Faimosul Thich Nhat Hanh spunea: ”Unii au înțelegerea greșită că buddhismul
este o religie și că îl venerezi pe Buddha. De fapt, buddhismul este o practică
asemenea yoga. Poți fi creștin și practica buddhismul. Am întâlnit un preot
catolic care locuia într-o mănăstire buddhistă din Franța. Mi-a spus că
buddhismul îl face un creștin mai bun. Mi-a plăcut asta”.
Ce părere ai despre aceste afirmații?
Răspunsul meu: Iată un exemplu clar de învățătură falsă din
partea unui fals învățător. Indiferent cât de popular ar fi printre mulți
ignoranți, o spun din nou – aceasta e o învățătură falsă iar Thich Nhat Hanh
este un învățător fals!
Nu poți fi creștin și buddhist în același timp deoarece
creștinismul (ca orice altă religie monoteistă) promovează credința într-un zeu
suprem și creator al lumii. Această idee a unui zeu suprem și creator este negată
de Buddha Shakyamuni. Vă rog, citiți capitolul ”Buddha nu a recunoscut existența unui zeu suprem și
creator al lumii” din cartea mea Adevărata învățătură despre Buddha Amida și Tărâmul Său Pur care este plin de citate
din Baka Brahma Sutra. De asemenea,
citiți vă rog, în întregime, prima parte a acelei cărți.
Ce părere ai despre aceste afirmații?
Cei care acceptă ideea de Dumnezeu suprem, creator și judecător al lumii, asemenea creștinilor, nu pot înțelege legea karmei. Ideea că ar exista cineva care a creat și conduce totul este contrară învățăturii buddhiste despre om, karma și renaștere. Nu poți practica buddhismul într-un mod autentic dacă aderi la viziuni greșite deoarece făcând asta te pui înafara practicii buddhiste iar viziunea și înțelegerea corectă sunt parte integrantă a practicii corecte buddhiste!
“Buddha i-a spus lui Ananda: ‘Ridică-te, aranjează-ţi robele, pune mâinile în gassho şi venerează-l pe Amitayus (Amida)’”.
Sunt multe lucruri de spus aici. Nu neg că Thich Nhat Hahn i-a ajutat probabil pe pe unii să devină mai calmi prin meditațiile lui dar dacă vrei să primești învățătură buddhistă autentică el și comunitatea lui NU sunt locul potrivit! Răspândind asemenea viziuni greșite precum cele de mai sus Thich Nhat Hanh își încalcă de fapt, legămintele de refugiu. Ceea ce propovăduiește el NU este buddhism ci un fel de învățături de relaxare și sfaturi despre cum să ne simțim bine.
Cele Trei Refugii sunt, aşa cum spune însuşi termenul, un refugiu, dar şi un angajament, un legământ, un jurământ că de acum înainte ne vom refugia mereu în Buddhași, în Dharma și Sangha .
Când spunem ”mă refugiez în Buddha”, înseamnă exclusiv în Buddha, când spunem ”mă refugiez în Dharma”, înseamnă exclusiv în Dharma iar când spunem ”mă refugiez în Sangha” înseamnă exclusiv în Sangha. Cele trei refugii sunt legăminte (jurăminte) exclusive. Adeptul trebuie să înceteze orice activități religioase nebuddhiste după ce a primit cele Trei Refugii. Dacă se roagă unor divinități nebuddhiste, se angajează în practici nebuddhiste și are învățători religioși nebuddhiști, încalcă automat legămintele de refugiu și din acel moment nu se mai poate considera buddhist. Acest aspect este foarte important.
”Dacă cineva s-a refugiat în Buddha, să nu se mai refugieze în zei.”
(Nirvana Sutra citată de Shinran capitolul VI din Kyogyoshinsho)
“Cei care se refugiază cu adevărat şi din toată inima, eliberându-se de toate ataşamentele iluzorii şi de preocupările legate de momente favorabile sau nefavorabile, să nu îşi caute niciodată refugiul în spirite false ori în învăţături nebuddhiste”
(Sutra celor zece roţi ale lui Ksitigarbha citată de Shinran în capitolul VI din Kyogyoshinsho)
“Fiii cei buni şi fiicele bune[1] ale credinţei curate nu trebuie să îi slujească niciodată pe zei până la sfârşitul vieţii lor”
Așadar, nu poți fi buddhist practicant și creștin! Cei care cred că pot se situează de fapt, în afara buddhismului și creștinismului. Aceștia mint și desconsideră ambele căi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu