luni, 23 iulie 2018

Explicație detaliată a Legământului Principal al lui Buddha Amida

ultimul update 30 august 2018! 

Aceasta nu este prima explicație pe care o dau Legământului Principal al lui Buddha Amida. În cartea mea, Cele 48 legăminte ale lui Buddha Amida (click aici pt download gratuit), am două secțiuni dedicate acestuia pe care le puteți citi în ordine aici și aici
Cu toate acestea, am considerat necesar să ofer explicații și mai amănunțite decât acolo, pentru ca niciun detaliu să nu scape neînțeles. Vă invit așadar, să citiți toate secțiunile de mai jos în funcție de cum apar pe acest site. Ele fac parte din noua mea carte, acum disponibilă doar în engleză The Meaning of Faith and Nembutsu in Jodo Shinshu Buddhism (click aici), și pe care mă străduiesc să v-o ofer și în limba română. 

*

În Legământul Său Principal (al 18-lea Legământ) Buddha Amida a făcut următoarea promisiune:

”Dacă după ce voi atinge Buddheitatea, ființele sensibile din cele zece direcții care se încred în mine cu o credință sinceră[1], doresc să se nască în tărâmul meu și rostesc Numele meu chiar și numai de zece ori, nu se vor naște acolo, fie  să nu ating Iluminarea supremă. Excluși sunt aceia care fac cele cinci păcate de moarte și cei care ponegresc Dharma cea adevărată.”

După cum vedeți, Legământul Principal conține două propoziții: prima arată calea nașterii în Tărâmul Pur pentru toate ființele iar cealaltă conține o așa-zisă ”excludere” sau excepție de la nașterea acolo a unei categorii de persoane. De asemenea, există diverse elemente importante în ambele părți care vor fi explicate separat în acest capitol:

1)      Înțelesul lui ”Dacă după ce voi atinge Buddheitatea " [...] " fie  să nu ating Iluminarea supremă " (click aici pentru a citi)
2)      Înțelesul lui " ființele sensibile din cele zece direcții " (click aici pentru a citi)
3)      Înțelesul lui " se încred în mine cu o credință sinceră, doresc să se nască în tărâmul meu și rostesc Numele meu chiar și numai de zece ori" (click aici pentru a citi)
4)      Așa-zisa ”excludere” - "Excluși sunt aceia care fac cele cinci păcate de moarte și cei care ponegresc Dharma cea adevărată." (click aici pentru a citi)
5)      Rezumatul explicațiilor Legământului Principal (click aici pentru a citi)






[1] În alte cărți am folosit și varianta:  ”care se încred în mine din toată inima lor”.

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate