”Odată un adept din districtul Chinzei a venit la Kyoto pentru a-l vizita pe Honen la coliba unde locuia.
Înainte să-l întâlnească l-a întrebat pe unul din discipolii lui dacă e bine să mediteze asupra semnelor de desăvârșire ale lui Buddha în timp ce recită Nembutsu. Discipolul i-a răspuns afirmativ și a lăudat această idee.
Întotdeauna trebuie să revenim la Legământul Principal ori de câte ori apare ceva ce nu înțelegem. Așadar, unde în Legământul său a spus Amida că trebuie să-i rostim Numele în timp ce medităm la semnele desăvârșirii sale? Nicăieri! Întrebarea din pasajul de mai sus a fost pusă pe baza celor treisprezece contemplații din Sutra Contemplației care este o învățătură provizorie pentru cei care încă se agață de puterea lor personală. Totuși, asta nu are absolut nicio legătură cu Nembutsul Legământului Principal sau cu Nembutsul centrat pe Puterea lui Amida. În Legământul său Principal Amida ne-a cerut să ne încredem în El și să-i rostim Numele ”chiar și numai de zece ori” ceea ce înseamnă că rostirea noastră relaxată a Nembutsului (fără să fim obsedați de numărul recitărilor) trebuie să fie o expresie a credinței în Puterea Sa. Adică o simplă rostire a Numelui fără să adăugăm nimic la ea.
[1] Cuvintele din paranteză îmi aparțin.
[2] Honen the Buddhist Saint - His Life and Teachings, volume III, compiled by imperial order, translation by Rev Ryugaku Ishizuka and Rev Harper Havelock Coates, The Society for the Publication of Sacred Books of the World, Kyoto, 1949, p. 442-443
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu