duminică, 19 decembrie 2021

Comentariul Sutrei despre Buddha al Vieții infinite (Marea Sutră)

 Am lansat acum un an și ceva primul comentariu complet în limba engleză al Sutrei despre Buddha al Vieții Infinite din perspectiva școlii buddhiste Jodo Shinshu. Trebuie așadar, să ofer și cititorilor români această importantă carte. În următoarele luni voi posta câte un capitol pe măsură ce avansez cu traducerea. De asemenea, aceasta carte va conține și textul Marii Sutre. Voi adăuga mai jos câte un link cu fiecare nou capitol. 

Cuvânt înainte la ediția în limba română

Trebuie să fie foarte clar de la început că această carte nu este un studiu academic, secular sau istoric, ci un comentariu religios. Scopul său este să explice în termeni ușor de înțeles sensul Marii Sutre[1] în așa fel încât oamenii să primească credința în Buddha Amida și să se nască în Tărâmul lui Pur după moarte. Eu, autorul acestui comentariu, accept în credință conținutul acestei sutre și consider că descrie evenimente reale, un Buddha viu și real numit Amida[2] precum și un loc iluminat și real numit Tărâmul Pur. Dorința mea cea mai mare este ca cititorii să ajungă să-mi împărtășească această credință și să aibă aceeași aspirație de a se naște acolo.

Există mai multe moduri de a citi Marea Sutră și mai multe straturi de interpretare, acesta fiind motivul pentru care diferite tipuri de practicanți sunt ajutați de ea – cei care aleg să se bazeze pe Buddha Amida dar care se agață încă de puterea lor personală, asemenea adepților celui de-al 19 – lea și al 20 – lea Legământ, precum și adepții Legământului Principal (al 18 – lea Legământ) care se încred exclusiv în Puterea lui Amida.

Cu toate acestea, din cauză că Jodo Shinshu este școala Legământului Principal, acest comentariu este scris din perspectiva Legământului Principal și al credinței totale în Puterea salvatoare a lui Buddha Amida.

Deoarece sunt o ființă neiluminată cu multe limitări intelectuale și spirituale, comentariul meu nu are cum să fie perfect. Doar un Buddha își poate preda la modul perfect propria învățătură. Cu toate acestea, deoarece nu există acum un Buddha în formă umană asemenea lui Shakyamuni, mi-am dat silința, invocând ajutorul și binecuvântarea lui Amida, să explic această sutră colegilor mei de drum pe Calea Nembutsu. Am facut asta mai ales pentru că există multe înțelegeri greșite ale Marii Sutre printre adepții Jodo Shinshu și pentru că mulți găsesc obstacole și așa-zise contradicții atunci când o citesc fără călăuzirea potrivită. De aceea, sper ca de acum înainte membrii și adepții Amidaji să folosească acest comentariu ca ghid în citirea și înțelegerea ei.

În explicațiile mele am folosit cel mai mult traducerea în engleză a Marii Sutre de către Rev Hisao Inagaki[3] și uneori pe cea făcută de Hongwanji International Centre[4].

Namo Amida Bu,

Josho Adrian Cîrlea,

Aici vor fi trecute capitolele cărții pe măsură ce sunt traduse

Rezumatul sutrei despre Buddha al Vieții Infinite 

Secțiunea 1 - ”Astfel am auzit” - timpul și locul propovăduirii sutrei despre Buddha al Vieții Infinite

Secțiunea a doua - Calitățile Bodhisattvașilor care au ascultat Marea Sutră 

Secțiunea a treia - Apariția supremă a lui Buddha Shakyamuni și motivul venirii lui în această lume  

  

- va urma -

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate