marți, 25 decembrie 2018

Nu îmi lipsește meditația de când am întâlnit Legământul Principal al lui Buddha Amida


Întrebare: Nu simți că îți lipsește ceva fără o practică meditativă constantă?

Răspunsul meu: Chiar nu simt că îmi lipsește nimic. Pentru un om obișnuit meditația este oricum inutilă deoarece nimeni nu poate atinge Iluminarea prin ea în această ultimă epocă a Dharmei. Mai mult decât atât, meditația poate fi chiar o distragere de la Legământul Principal. Dacă Buddha Amida ar fi dorit să practicăm meditația și ar fi considerat-o utilă, atunci ar fi inclus-o în Legământul său Principal. Însă așa cum a spus Honen și Maeștrii liniei noastre, Amida a ales doar Numele său din miriadele de practici buddhiste. De ce? Pentru că acest Nume este suprem și atot-puternic, singurul capabil să ne elibereze cel mai repede din nașterile și morțile repetate.

Gândește-te puțin - cât de minunat este să putem rosti cel mai important Nume din univers! Din păcate mulți nu înțeleg ce lucru extraordinar au ajuns ei să rostească cu gura lor! Numele celui mai Puternic, celui mai plin de Compasiune și celui mai Înțelept Atot-Iluminat din toate cele zece direcții! Ce ar putea lipsi de aici?

Mai mult decât atât, Numele lui Amida poate fi rostit în orice moment și în orice situație. Cu siguranță meditația zilnică își are avantajele ei, putând fi chiar plăcută uneori, însă de cele mai multe ori este o povară deoarece suntem incapabili de o practică permanentă și constantă.
Așadar, cum aș putea simți lipsa a ceva ce nu pot practica în mod constant și prin care oricum nu ating eliberarea din naștere și moarte? Din moment ce am Numele lui Amida pe care îl pot rosti și de care mă pot bucura oricum și oricând, indiferent de situație, fără să fiu nevoit să am o stare specială/concentrată a minții iar când acest Nume îmi oferă libertatea totală din nașterile și morțile repetate, de ce m-aș opri din rostirea lui pentru a face cutare sau cutare meditație sau pentru a-l amesteca cu practica aia sau ailaltă?

Când cineva este cu adevărat îndrăgostit, nu va avea decât numele persoanei iubite în minte. La fel stau lucrurile și cu Amida -  cineva care îi este cu adevărat devotat nu va avea nevoie de nimic altceva în afara Numelui său.

Întotdeauna dau acest sfat prietenilor mei Dharma, același cu cel oferit de Shinran și Honen: ”fiți în armonie (acord) cu Legământul Principal”. Dacă practicăm ceva ce nu este menționat în Legământul Principal (rostirea Numelui cu credință și dorința de a ne naște în Tărâmul Pur sunt singurele lucruri menționate acolo), atunci nu suntem în acord cu metoda lui Buddha Amida și nu ne putem naște în Tărâmul împlinirii. Chiar dacă am avea doar și pentru o secundă senzația că putem adăuga ceva la Legământul Principal, trebuie să lăsăm acel gând să treacă și să revenim la Numele lui Amida.

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate