vineri, 8 aprilie 2022

Buddha Amida este cea mai bună călăuză către natura de Buddha

Buddha Amida este cea mai bună călăuză către natura de Buddha care este adevărata natură a tuturor ființelor. Atingerea naturii de Buddha NU înseamnă că toți Buddha transcendenți precum Amida încetează să mai existe ci că Amida te duce într-o dimensiune în care trăiesc toți Buddha.
Asta se aseamănă cu a evada dintr-o pușcărie (samsara) și a te duce într-un parc minunat unde toți Buddha se cunosc și se distrează împreună :) Bineînțeles, descoperirea naturii de Buddha este dincolo de cuvinte și de înțelegerea conceptuală dar folosesc această imagine pentru a vă ajuta să nu cădeți în viziunea greșită a vidului nihilistic. 
A crede că Amida și Tărâmul său Pur încetează să mai existe când atingeți Iluminarea perfectă reprezintă una din variantele viziunii greșite a vidului nihilist. Dacă crezi că Buddha Amida și Tărâmul său Pur sunt doar metafore și simboluri pentru Realitatea ultimă sau natura de Buddha atunci din nou, cazi în viziunea greșită a vidului nihilist. A avea astfel de viziuni și a le propovădui celorlalți înseamnă a ponegri Amida Dharma iar asta e o karmă ce duce la renașterea în iadul Avici. De fapt, Amida se află ÎN ACELAȘI TIMP în Dharmakaya ultimă sau natura de Buddha, în formă Sambhogakaya în Tărâmul său Pur și în nenumărate manifestări Nirmanakaya sau corpuri ale adaptării în toate universurile samsarice pentru a ajuta și a călăuzi ființele sensibile. Toți Buddha trăiesc și se manifestă în același mod. Aceasta este Trikaya (doctrina celor trei corpuri).

În Jodo Shinshu avem și explicația celor două corpuri în conformitate cu care Dharmakaya naturii de Buddha corespunde cu primul corp din doctrina Trikaya iar Sambhogakaya și diversele Nirmanakaya sunt grupate în al doilea corp care este numit Dharmakaya metodelor pline de Compasiune. Așadar, Buddha Amida în care te încrezi tu este ÎN ACELAȘI TIMP Amida ca Dharmakaya al metodelor pline de Compasiune și Amida ca Dharmakaya naturii de Buddha.

Natura de Buddha va exista întotdeauna iar diverșii Buddha care sălășluiesc în ea și îndeplinesc nenumărate activități pentru a ilumina ființele de-a lungul universurilor samsarice vor continua să existe de asemenea. Natura de Buddha este terenul comun al tuturor Buddha la fel cum Statul Major al armatei este locul unde se întâlnesc toți generalii. Nimeni nu poate spune că doar Statul Major există iar generalii sunt personaje fictive sau mituri. La fel, nu putem afirma că doar natura de Buddha există dar nu și Buddhașii care au atins-o. De fapt, Buddhașii nu pot exista fără natura de Buddha iar natura de Buddha este fundamentul natural al tuturor Buddha. Numai după ce o descoperim și sălășluim în ea putem să fim numiți Buddhași. Fiecare Buddha continuă să fie o Persoană Iluminată având aceeași natură de Buddha ca toți ceilalți Buddha.
 
Este la fel cu faptul că oamenii respiră același aer. Aerul curat este asemenea naturii de Buddha. Din nou, folosesc imagini sugestive pentru a vă oferi indicii despre ceea ce este dincolo de gândirea obișnuită și înțelegerea conceptuală. Sper să nu negați niciodată existența Buddhașilor transcendenți pe baza naturii de Buddha deoarece ar fi extrem de stupid. Amintiți-vă că ambii există dar într-un mod care este dincolo de capacitatea noastră de înțelegere. Buddhașii nu au același mod de existență cu al ființelor neiluminate dar asta nu înseamnă că nu există. Veți vedea asta când ajungeți în Tărâmul Pur.
 
Vă rog citiți capitolul “The wrong view of nihilistic emptiness” din cartea mea Simple Teachings on Emptiness and Buddha Nature (în curs de traducere în limba română) precum și întreaga carte pentru a înțelege în amănunt învățătura Amidaji pe această temă.

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate