joi, 14 decembrie 2023

Imnuri și liturghii buddhiste din ramura Amidaji a buddhismului Jodo Shinshu (explicații și înregistrări video)

ultimul update:
27 12 2023

Lucrez acum la traducerea în română a cărții pe care am publicat-o deja în engleză cu numele
Worshipping Amida Buddha - liturgies and ceremonies of  Amidaji Temple (click pt download). Probabil titlul în română va fi ceva de genul Venerarea lui Buddha Amida - imnuri și liturghii ale templului Amidaji, deși nu sunt sigur încă. Va fi disponibilă pentru descarcare (pdf) și distribuție gratuită în format tipărit, ca toate celelalte cărți ale mele. Până când e gata am decis să public fragmente din ea și mai ales detalii despre recitări, transcrierea fonetică și înregistrări video pe care le-am făcut deja la templu sau le voi face în perioada următoare. 

Iată aici un fragment introductiv așa cum arată el într-unul din capitolele din carte. La finalul acestui text veți găsi linkuri către fiecare imn sau liturghie, împreună cu explicații și înregistrarea video aferentă. 
*

Următoarele liturghii și imnuri pot fi recitate acasă ori la templu sau dojo[1]

Numai cuvintele cu litere mari se recită. Acestea sunt transcrierea fonetică sino-japoneză a unor caractere chinezești și sunt dublate jos de traducerea în română pentru ca fiecare să știe ce recită. Motivul pentru care folosim această limbă liturgică (un amestec de chineză și japoneză veche) și nu recităm în română este ca membrii din diferite țări să aibă o liturghie comună când se întâlnesc. De asemenea, sunetul care se creează e imposibil de realizat în română, engleză ori alte limbi.
 
Înainte de a începe recitarea pentru fiecare liturghie în parte, spunem Nembutsu împreună timp de un minut, după care batem clopotul din interiorul sălii de practică de două ori, așa cum se vede în text.
 
De asemenea, înainte de intra în Sală, cineva trebuie să bată clopotul de exterior de opt ori pentru a chema ființele către Dharma. Dacă există tobă, aceasta poate fi folosită. Dacă nu avem clopot exterior, o placă de metal specifică templelor e binevenită. Cele opt bătăi de clopot (sau placă de metal), de dinaintea slujbei reprezintă cele opt elemente ale credinței și cele opt precepte ale credinței așa cum sunt ele predate în ramura Amidaji a buddhismului Jodo Shinshu[2].
 
Liturghia Nembutsu este cea mai importantă și cea mai simplă, în timp ce restul sunt mai complicate. Cu toate acestea, niciuna dintre ele nu este prea dificilă dacă învățați să le recitați direct de la învățătorul/preotul vostru și dacă le practicați împreună cu ceilalți membri. De asemenea, înregistrări video ale acestora vă sunt oferite online.
 
Iată semnificația diverselor cuvinte și semne din liturghii:
 
Doshi” (liderul) – prezența acestui cuvânt înseamnă că partea respectivă este recitată doar de cel care conduce slujba religioasă.
Doon” înseamnă că toți cei prezenți recită împreună. Dacă doar o singură persoană face această slujbă atunci ea recită toate cuvintele de la doshi și doon.
● - o singură lovitură de clopot
●● - două lovituri de clopot
◙ - tobă (folosirea tobei este opțională și nu apare în toate liturghiile)
Kansho: recitare lentă
[..] când un cuvânt apare între aceste semne înseamnă că nu se aude în recitare
 
Când unele cuvinte sau litere au o linie dedesubt precum în Shoshinge, Juseige ori Sambutsuge, înseamnă că sunt recitate într-un ritm lent. Alte semne care apar în diverse texte pot fi explicate doar când recităm împreună sau le puteți înțelege dacă ascultați o înregistrare.





vor urma:
            
Shoshinge (Imnul adevăratei credințe)
click aici pentru a citi instrucțiunile și înregistrarea video -

Amidakyo (Mica sutră despre Buddha al Vieții Infinite)
 - click aici pentru a citi instrucțiunile și înregistrarea video - 

Junirai (Cele doisprezece adorații ale lui Buddha Amida) 
click aici pentru a citi instrucțiunile și înregistrarea video -

 

[1] De obicei adepții laici fac o slujbă dimineața și seara la altarul de acasă. Pot alege să recite un anumit imn pentru dimineață și altul pentru seară, după cum doresc. Bineînțeles, nimic nu e obligatoriu.
[2] Citiți fascicolul cinci și șase din Amida Dharma, precum și explicațiile detaliate ale acestora din cartea Învățături buddhiste Jodo Shinshu  sau Comentariul Sutrei despre Buddha al Vieții Infinite. 



Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate