joi, 20 decembrie 2018

Ființele neiluminate NU sunt la fel cu Buddha Amida

slujbă Nembutsu la Amidaji cu membri români
și oaspeți din Japonia 

Întrebare: De curând un prieten de-al meu a început să spună lucruri de genul: ”eu și Amida suntem unul și același lucru”. Acest om este un cititor fascinat de Ippen și a ajuns să împrăștie multe din viziunile Zen/Tărâm Pur pe care Ippen le propovăduia în legătură cu faptul că toate lucrurile sunt interconectate. În ceea ce mă privește nu sunt de acord cu astfel de idei și le consider mai degrabă încrezute, arogante și chiar denigratoare la adresa Dharmei. Te rog, spune-mi părerea ta despre cele spuse de el și dacă crezi cumva că sunt împotriva învățăturilor Maeștrilor noștri.

Răspuns: Acel om greșește grav și nu este în acord cu învățătura transmisiei noastre. Atât timp cât suntem neiluminați, noi și Amida suntem diferiți și în niciun caz la fel. Dacă am fi fost la fel cu Amida, de ce nu ne manifestăm ca Amida acum? De ce nu ne aflăm în Dharmakaya ultimă unde nu există patimi oarbe și ignoranță? De ce nu avem manifestări transcendentale precum un corp/aspect Sambhogakaya și un Tărâm Pur al nostru? Atât timp cât suntem neiluminați va exista mereu un dualism între Buddha Amida – cel care salvează și cei care sunt salvați, adică noi, care ne încredem în Amida.  Când vom atinge Iluminarea perfectă în Tărâmul Pur, după moarte, vom avea acces la aceeași Dharmakaya (natura ultimă de Buddha) ca și Amida și toți Buddha. Atunci și numai atunci vom putea spune că noi și Amida suntem la fel. Însă, dacă afirmăm așa ceva cât suntem încă neiluminați ne prostim pe noi înșine și mințim. Toate ființele și toți Buddhașii au aceeași natură de Buddha, însă din cauză că noi nu vedem această natură până nu renaștem în Tărâmul Pur, a zice acum că suntem ”unul și același” cu Amida sau orice Buddha este aroganță.

Repet, deoarece este extrem de important – doar când vom atinge noi înșine Buddheitatea în Tărâmul Pur vom avea acces la realitatea ultimă de dincolo de orice formă (Dharmakaya) și care este la fel pentru toți Buddha, vom locui pentru totdeauna în formă transcendentă (Sambhogakaya) în Tărâmul Pur al lui Amida şi vom merge, în acelaşi timp, în toate zonele universului, în diferite forme sau Corpuri ale Adaptării/Transformării (Nirmanakaya) pentru a salva toate fiinţele. Asta este adevărata învățătură Jodo Shinshu.
Aici și acum putem doar să fim în comuniune sau unitate cu Buddha Amida așa cum un copil este în unitate sau comuniune cu părintele său. Însă atât timp cât copilul rămâne un copil (neiluminat/nu încă un Buddha) nu poate fi la fel cu Părintele său (Buddha).

Faptul că toate lucrurile sunt interconectate este un concept buddhist general care nu are nimic de-a face cu ideea greșită că noi am fi la fel cu Amida cât încă ne aflăm în samsara și avem minți și trupuri samsarice. Buddha Amida este, bineînțeles, interconectat cu toate ființele, însă nivelul realizărilor sale spirituale nu este același cu al nostru. Dacă noi, ființele neiluminate, am fi la fel cu Amida și toți Buddha, atunci aspirația de a atinge Buddheitatea pentru noi și toate ființele sau dorința de a ne naște în Tărâmul Pur al lui Amida ar fi inutile. Astfel de teorii fac ființele neiluminate să uite de importanța aspirației de a se naște în Tărâmul Pur care este una din cerințele Legământului Principal: ”încredeți-vă în mine, rostiți Numele meu și doriți-vă să vă nașteți în Tărâmul meu Pur”. Dacă credem că suntem deja la fel cu Amida aici și acum, atunci nu vom mai dori să renaștem în Tărâmul său Pur. De ce să mai vrem să mergem acolo, în Tărâmul Pur, dacă suntem deja la fel cu Amida?
Asta este gândirea întortocheată a unuia care susține astfel de idei. Neavând dorința de a ne naște în Tărâmul Pur al lui Amida, nu putem avea nici credință în El, deoarece scopul credinței (shinjin) este de a ajunge în Tărâmul Pur. Neavând această credință cu nașterea în Tărâmul Pur ca scop, Nembutsul nostru nu este adevăratul Nembutsu al Legământului Principal.

Eiken Kobai Sensei mi-a zis următoarele în ceea ce privește diferența dintre Shinran și Ippen:
”Ippen crede că ființele au fost salvate cu zece kalpa în urmă. Chiar și fără credință (shinjin), dacă oamenii spun Nembutsu atunci vor primi salvarea și vor deveni Buddhași în prezent. Shinran Shonin crede însă că shinjin este necesar. Când oamenii primesc shinjin (credință) sunt asigurați de nașterea în Tărâmul Pur, intrând în stadiul celor cu adevărat stabiliți. De asemenea, nu devenim Buddhași în această lume. Ne vom naște în Tărâmul Pur după moarte și acolo devenim Buddhași asemenea lui Amida.”

Nu am nimic împotriva celor care urmează alte căi sau școli ale Tărâmului Pur dar dacă e să fim cu adevărat adepți Jodo Shinshu nu ar trebui să amestecăm ceea ce am învățat de la Shinran și Rennyo cu învățăturile lui Ippen.
Ippen nu a fost recunoscut de Rennyo Shonin ca învățător Jodo Shinshu și de aceea, nu este în aceeași linie spirituală cu Shinran. Mai mult decât atât, Maestrul Rennyo a făcut tot posibilul și a reușit să convertească mulți adepți ai școlii (Jishu) fondată pe baza învățăturilor lui Ippen. Din câte știu, atunci când Rennyo a scris împotriva ereziei că ”ființele au fost deja salvate când Amida a atins Buddheitatea, în urmă cu zece kalpa”, a făcut-o pentru a-i ajuta pe cei care proveneau din școala bazată pe învățăturile lui Ippen. Vă rog, citiți cu atenție următoarea întrebare și răspunsul de acolo.



Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate